Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neboklooster (plantenkas) in Nijmegen

Tuin Park Landgoed

Sionsweg 2
6525EB Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1926 - 1928


Beschrijving van Neboklooster (plantenkas)

PLANTENKAS, geflankeerd door twee stenen bijgebouwtjes, gelegen aan de achterzijde van het kloostercomplex. De kas bestaat uit een van een lessenaarsdak voorzien glazen bouwvolume, dat is ingeklemd tussen twee bakstenen gebouwtjes, elk voorzien van een schilddak met rode pannen. De kas en beide gebouwtjes bevinden zich tegen een aan beide zijden iets doorlopende tuinmuur die haak op het complex staat. De stenen gebouwtjes en de kas zijn nog oorspronkelijk in detaillering en materiaalgebruik en zijn tegelijk met het klooster gebouwd. De glasplaten van de kas liggen in stalen profielen. Waardering Plantenkas met twee stenen gebouwtjes, ontworpen tussen 1926 en 1928 achter het Neboklooster. - Van architectuurhistorische en typologische waarde als bewaard gebleven kascomplex uit de jaren rond 1926. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kloostercomplex. - Van cultuurhistorische waarde als verwijzing naar het zelfverzorgende karakter dat veel van de kloosterorden in die tijd kenmerkten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neboklooster (plantenkas) in Nijmegen

Neboklooster

Sionsweg 2
Nijmegen
Het KLOOSTERGEDEELTE, dat plaats bood aan de leraren en dienst deed als studiehuis, bestaat uit drie vleugels die een binnenhof omsluiten, w..

Transformatorhuisje

Profetenlaan 1a
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 20 Inleiding TRANSFORMATORHUISJE gebouwd in 1916 naar een ontwerp uit 1915 van JAN STUYT (1868-1934) op basis van een doo..

Woning met poort

Profetenlaan 15
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 19 Inleiding Deze WONING met aangebouwde POORT is omstreeks 1923 gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting als ent..

Stella Matutina

Mgr Suyslaan 4
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 21 Inleiding Het voormalige KLOOSTER "Stella Matutina" is in 1922-1923 gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting v..

H. Hartbasiliek

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 27 Inleiding De onvoltooide H. HARTBASILIEK, bestaande uit een atrium en de aanzet van een kruisarm en thans hoofdgebouw ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neboklooster (plantenkas) in Nijmegen