Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Salatiga (theekoepel) in Nijmegen

Tuin Park Landgoed

Sterreschansweg 77
6522GL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Villa Salatiga (theekoepel)

Omschrijving THEEKOEPEL uit 1911, gelegen achter het pand Sterreschansweg 77. De halfopen theekoepel bestaat uit een houten zevenzijdige bovenbouw op een in baksteen uitgevoerd bijna halfcirkelvormig basement. De vlakke, driehoekig beÙindigde, voorgevel van de theekoepel is gedeeltelijk open en heeft een licht getoogde toegang waarboven zich een groot korfboogvormig veelruits bovenlicht bevindt dat met kathedraalglas is gevuld. Aan weerszijden van de toegang bevindt zich een smal veelruits en rond afgesloten zijlicht. De zeven houten gevelzijden bevatten elk ÚÚn of twee achtruits ramen. Het geheel wordt afgesloten door een met zink bekleed schuin aflopend dak. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een bakstenen kolommetje met een hardstenen bolbekroning. Waardering THEEKOEPEL, behorende bij VILLA SALATIGA. - Van architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een grotendeels in hout vormgegeven theekoepel achter een villa. De theekoepel is tevens van waarde vanwege de functionele samenhang met het hoofdgebouw. - Van stedenbouwkundige en landschappelijke waarde als karakteristiek onderdeel van de stuwwalbebouwing in het noordoostelijke deel van Nijmegen. Vanuit de theekoepel is er vrij zicht op het lager gelegen stroomgebied van de Waal en op de Ooijpolder. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bebouwing in een gebied met een bijzondere landschappelijke en archeologische waarde. In de tuin zijn nog restanten zichtbaar van de uit de vroege negentiende eeuw daterende kazematten bij het voormalige Fort Sterreschans. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Salatiga (theekoepel) in Nijmegen

Villa Salatiga

Sterreschansweg 77
Nijmegen
Omschrijving Deze grote, onderkelderde VILLA kenmerkt zich door een vierkante hoofdvorm, twee bouwlagen en een forse zolderverdieping onder ..

Villa Salatiga (plantenkas)

Sterreschansweg 77
Nijmegen
Omschrijving Eenvoudige PLANTENKAS met enkele in baksteen uitgevoerde bakken uit 1911, gebouwd achter villa Salatiga. Deze plantenkas bestaa..

Villa Salatiga (hekwerk)

Sterreschansweg 77
Nijmegen
Omschrijving Twee smeedijzeren TOEGANGSHEKKEN met vier gemetselde KOLOMMEN met hardstenen afdekplaten en bollen. De poorten zijn onderling v..

Villa De Varenhof

Ubbergseweg 170
Nijmegen
Inleiding VILLA "De Varenhof", na een brand in 1849 gebouwd in opdracht van de kunstschilder Guillaume Anne van der Brugghen. Van het afgeb..

Militaire versterkingen t.b.v. legioenen

-
Nijmegen
Militaire versterkingen t.b.v. legioenen. Datering: 1e - 2e eeuw na Chr. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)