Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk in Nijmegen

Overig

Kronenburgersingel 231
6511AR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1898
Architect: Van de Pluijm & Gielen


Beschrijving van Hekwerk

Omschrijving HEKWERK uit 1898, ter begrenzing van het perceel Kronenburgersingel 231. Het hekwerk bestaat uit vier in formaat alternerende baksteenkolommen met geprofileerde hoekelementen in kunststeen en meerzijdig, spits toelopende afsluitingen met een bolbekroning. Tussen de kolommen bevindt zich een omlopend smeedijzeren hek, waarvan vooral de draaiende delen zorgvuldig zijn gedetailleerd. Het hek bevindt zich op een bakstenen voetmuurtje. Waardering HEKWERK uit 1898, ontworpen door de architecten Van de Pluijm & Gielen in combinatie met het herenhuis. - Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een hekwerk dat in stijl aansluit bij het naastgelegen herenhuis. Het plaatsen van hekwerken is typerend voor de bebouwing van het Singelgebied. Er is een sterke ensemblewaarde en een stijlovereenkomst met het herenhuis. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het vanuit rijkswege beschermde deel van de binnenstad van Nijmegen, vanwege de zeer markante hoekligging en vanwege de situering van het hek aan de rand van het Kronenburgerpark, alwaar het in combinatie met het hekwerk en de aanwezige groenaanleg een karakteristiek geheel vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk in Nijmegen

Herenhuis

Kronenburgersingel 231
Nijmegen
Omschrijving Dit HERENHUIS uit 1898 heeft een ongewone, stedenbouwkundig bepaalde, driehoekige grondvorm en bestaat uit twee bouwlagen met ..

Twee herenhuizen met tuinhek

Kronenburgersingel 223
Nijmegen
Inleiding Twee HERENHUIZEN met TUINHEK, deel uitmakend van een woonblok, gebouwd in 1897 in een overgangsarchitectuur met de voorgevel in N..

Blokvormig pand, bestaande uit twee gekoppelde herenhuizen

Kronenburgersingel 209
Nijmegen
Inleiding Bouwblok bestaande uit twee HERENHUIZEN, gelegen op de hoek van de Kronenburgersingel en de Vredestraat. Oorspronkelijk zijn beid..

Kronenburgerpark

Parkweg bij 99
NIJMEGEN (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Het Kronenburgerpark, dat wordt omsloten door de Kronenburgersingel en de Parkweg, en aan de zuidzijde door de bebouwing respe..

Standbeeld in Kronenburgerpark

Parkweg bij 99
NIJMEGEN (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving STANDBEELD van een in zandsteen gehouwen leeuw op een hardstenen sokkel. Het beeld is in 1886 of kort daarvoor gemaakt door be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekwerk in Nijmegen

Foto's (1)