Meer dan 63.000 rijksmonumenten


LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek en wachthuisje) in Nijmegen

Militair Object

Dommer van Poldersveldtweg 112
6523DC Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1912


Beschrijving van LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek en wachthuisje)

9. Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK Omschrijving De TOEGANGSPOORT bij de hoofdingang heeft twee gemetselde muurdammen, waarin gemetselde WACHTHUISJES met natuurstenen bekroning zijn opgenomen. De muurdammen zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten. De wachthuisjes zijn vierkant met afgeronde hoeken en verjongen zich naar boven toe. De wachthuisjes worden bekroond door een koepel met vier nevenkoepeltjes die de bekroning van de afgeronde hoeken vormen. De wachthuisjes hebben aan de straatzijde een rondboogvormig afgesloten venster met tralies en aan de zijde van de kazerne een rondboogvormig afgesloten opening. De drie overige toegangspoorten hebben gemetselde achthoekige hekpijlers, die zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten. De dubbele toegangshekken hebben smeedijzeren spijlen met een cirkelvormige bekroning. De spijlen worden met elkaar verbonden door drie banden van ornamentaal gezaagd plaatijzer met ajourwerk. Aan de zijde van de Dommer van Poldersveldtweg en de Van 't Santstraat wordt het voorterrein van het hoofdgebouw van het trottoir gescheiden door een HEKWERK, dat bestaat uit een voetmuur en hoge gemetselde posten met natuurstenen afdekplaten, waartussen zich velden van smeedijzeren spijlen bevinden. De hekwerken sluiten aan op de wachthuisjes. Waardering Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een toegangspoorten en hekwerk in de voor kazernes zeldzame stijl van het rationalisme met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een goede en gave hoofdvorm met een bijzondere detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan resp. de Van 't Santstraat, Dommer van Poldersveldtweg en de Postweg. De toegangspoorten met wachthuisjes en hekwerk hebben ensemblewaarde in samenhang met het eveneens door Limburg ontworpen hoofdgebouw en als functioneel onderdeel van het kazernecomplex. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als onderdeel van een K.N.I.L. kazerne (voorheen koloniale reserve), welke een herinnering vormt aan het koloniale verleden van Nederland. De kazerne heeft zeldzaamheidswaarde, omdat zij is ontworpen door een particulier architect, een unicum in de Nederlandse kazernebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Limospark met de Christus Koningtoren op de achtergrond


Limos is de naam van een buurt in de wijk Hengstdal in de Nederlandse stad Nijmegen.

Geschiedenis

De buurt ontstond rond 2000 toen het complex waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) een woongebied werd. De LIMOS had in 1951 haar intrek genomen in de Prins Hendrikkazerne, Krayenhoffkazerne en Snijderskazerne. Dit complex werd ook LIMOS-kazerne genoemd. In 1995 stootte de krijgsmacht het complex af en de Prins Hendrikkazerne werd sindsdien een asielzoekerscentrum. Het gebied van de Krayenhoffkazerne en de Snijderskazerne werd het Limosgebied en daarop werden 311 woningen gebouwd waarvan 75 in de bestaande gebouwen. In de buurt bevinden zich meerdere rijksmonumenten. Er bevindt zich onder andere een school in een van de gebouwen. De klimvliegtuigjes staan er als symbool om te laten zien dat er een Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School was.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek en wachthuisje) in Nijmegen

LIMOS-kazerne (Prins Hendrikkazerne)

Dommer van Poldersveldtweg 112
Nijmegen
7. HOOFDGEBOUW PRINS HENDRIKKAZERNE. Inleiding De Prins Hendrikkazerne is gebouwd door Jan Limburg in 1909-1912 in de stijl van het ration..

Schoolgebouw

Elzenstraat 2
Nijmegen
Inleiding Katholiek lagere SCHOOLGEBOUW, ontworpen in 1933 door architect Johannes Zwanikken die ook de nabij gelegen kerk ontwierp. Het sc..

LIMOS-kazerne (burgerkantine)

Limoslaan 21
Nijmegen
8. KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL Inleiding De KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL behoort tot de Prins Hendrikkazerne en is in 1910 gebou..

Joodse Begraafplaats aanleg

Postweg 62
Nijmegen
2. De AANLEG Omschrijving De begraafplaats wordt in tweeën gedeeld door een middenpad, dat in de as van het toegangshek ligt en van het w..

Bebouwing op de Joodse Begraafplaats

Postweg 62
Nijmegen
1. De AULA, de BEHEERDERSWONING, de POORT en de MUUR. Inleiding De AULA, de BEHEERDERSWONING, de POORT en de MUUR zijn in 1921 gebouwd naa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)