Meer dan 63.000 rijksmonumenten


LIMOS-kazerne (schuilkelders) in Nijmegen

Militair Object

Molenveldlaan 10
6523RM Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van LIMOS-kazerne (schuilkelders)

6. Drie SCHUILKELDERS Omschrijving De SCHUILKELDERS aan het laantje tussen de twee hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en de Generaal Snijderskazerne bevinden zich in lange aarden wallen. Iedere schuilkelder bestaat uit twee parallel gelegen gemetselde lange gangen met tongewelven en drie korte dwarsverbindingen met segmentgewelven. De dwarsverbindingen aan de uiteinden van de gangen hebben ieder twee latrines. De schuilkelders zijn toegankelijk via de dwarsverbindingen die ieder één ingang hebben, waarbij twee ingangen aan de kant van de hoofdgebouwen liggen en één ingang, de middelste, aan de zijde van het laantje. Op het kazerneterrein liggen nog enkele schuilkelders van hetzelfde type onder meer langs de Koolemans Beijnenstraat. Waardering Drie SCHUILKELDERS uit 1941. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van door de Duitsers gebouwde schuilkelders. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het kazernecomplex. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke verbonden is met een historische ontwikkeling namelijk enerzijds het in gebruik nemen door de Duitsers van de Nederlandse kazernes in het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij zij maatregelen moesten treffen tegen de geallieerde bommenwerpers en anderzijds de positie van Nijmegen als frontstad op het einde van de oorlog, waarbij de schuilkelders bescherming boden aan de burgerbevolking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Limospark met de Christus Koningtoren op de achtergrond


Limos is de naam van een buurt in de wijk Hengstdal in de Nederlandse stad Nijmegen.

Geschiedenis

De buurt ontstond rond 2000 toen het complex waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) een woongebied werd. De LIMOS had in 1951 haar intrek genomen in de Prins Hendrikkazerne, Krayenhoffkazerne en Snijderskazerne. Dit complex werd ook LIMOS-kazerne genoemd. In 1995 stootte de krijgsmacht het complex af en de Prins Hendrikkazerne werd sindsdien een asielzoekerscentrum. Het gebied van de Krayenhoffkazerne en de Snijderskazerne werd het Limosgebied en daarop werden 311 woningen gebouwd waarvan 75 in de bestaande gebouwen. In de buurt bevinden zich meerdere rijksmonumenten. Er bevindt zich onder andere een school in een van de gebouwen. De klimvliegtuigjes staan er als symbool om te laten zien dat er een Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School was.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van LIMOS-kazerne (schuilkelders) in Nijmegen

LIMOS-kazerne (Krayenhoffkazerne)

Molenveldlaan 10
Nijmegen
1. HOOFDGEBOUW KRAYENHOFFKAZERNE. Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is tegen ..

LIMOS-kazerne (Snijderskazerne)

Molenveldlaan 180
Nijmegen
2. HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is t..

LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes)

Molenveldlaan 2
Nijmegen
5. HEKWERK met WACHTHUISJES Omschrijving Het HEKWERK bestaat uit velden tussen rechthoekige gietijzeren staanders met geprofileerde knop. E..

LIMOS-kazerne (kantine)

Molenveldlaan 59
Nijmegen
4. KANTINE Omschrijving De KANTINE heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolderverdieping onder een overstekend zad..

LIMOS-kazerne (Kledingmagazijn)

Molenveldlaan 2
Nijmegen
3. KLEDINGMAGAZIJN Omschrijving Het KLEDINGMAGAZIJN heeft een rechthoekig grondplan, waarbij het westelijke deel, waarin het kantoorgedeelt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)