LIMOS-kazerne (schuilkelders) in Nijmegen

Molenveldlaan 10
6523RM Nijmegen

Beschrijving van LIMOS-kazerne (schuilkelders)

6. Drie SCHUILKELDERS Omschrijving De SCHUILKELDERS aan het laantje tussen de twee hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en de Generaal Snijderskazerne bevinden zich in lange aarden wallen. Iedere schuilkelder bestaat uit twee parallel gelegen gemetselde lange gangen met tongewelven en drie korte dwarsverbindingen met segmentgewelven. De dwarsverbindingen aan de uiteinden van de gangen hebben ieder twee latrines. De schuilkelders zijn toegankelijk via de dwarsverbindingen die ieder één ingang hebben, waarbij twee ingangen aan de kant van de hoofdgebouwen liggen en één ingang, de middelste, aan de zijde van het laantje. Op het kazerneterrein liggen nog enkele schuilkelders van hetzelfde type onder meer langs de Koolemans Beijnenstraat. Waardering Drie SCHUILKELDERS uit 1941. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van door de Duitsers gebouwde schuilkelders. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het kazernecomplex. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke verbonden is met een historische ontwikkeling namelijk enerzijds het in gebruik nemen door de Duitsers van de Nederlandse kazernes in het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij zij maatregelen moesten treffen tegen de geallieerde bommenwerpers en anderzijds de positie van Nijmegen als frontstad op het einde van de oorlog, waarbij de schuilkelders bescherming boden aan de burgerbevolking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)