Meer dan 63.000 rijksmonumenten


LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes) in Nijmegen

Militair Object

Molenveldlaan 2
6523RM Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1905 - 1906


Beschrijving van LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes)

5. HEKWERK met WACHTHUISJES Omschrijving Het HEKWERK bestaat uit velden tussen rechthoekige gietijzeren staanders met geprofileerde knop. Elk veld heeft rechthoekige spijlen met gegoten pijlpunten, verbonden door twee horizontale banden met gebogen ornamenten aan de boven- en onderzijde van elke spijl. De vier dubbele toegangshekken zijn op dezelfde wijze vormgegeven, maar hebben een gezwenkte bovenrand. Het hekwerk is bevestigd op een met hardstenen platen afgedekte voetmuur. De toegangshekken bevinden zich tussen gemetselde hekpijlers. De hekpijlers hebben een hardstenen plint, speklagen, waterlijst en een bekroning van kantelen. Bij de twee ingangen voor de hoofdgebouwen zijn de pijlers breder en bevatten zij rondboogvormig afgesloten wachtnissen. Waardering HEKWERK met WACHTHUISJES uit 1905-1906. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een neorenaissance hekwerk. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Koolemans Beijnenstraat, de Groesbeekseweg en de Gelderselaan. Het hekwerk heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522966
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Limospark met de Christus Koningtoren op de achtergrond


Limos is de naam van een buurt in de wijk Hengstdal in de Nederlandse stad Nijmegen.

Geschiedenis

De buurt ontstond rond 2000 toen het complex waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) een woongebied werd. De LIMOS had in 1951 haar intrek genomen in de Prins Hendrikkazerne, Krayenhoffkazerne en Snijderskazerne. Dit complex werd ook LIMOS-kazerne genoemd. In 1995 stootte de krijgsmacht het complex af en de Prins Hendrikkazerne werd sindsdien een asielzoekerscentrum. Het gebied van de Krayenhoffkazerne en de Snijderskazerne werd het Limosgebied en daarop werden 311 woningen gebouwd waarvan 75 in de bestaande gebouwen. In de buurt bevinden zich meerdere rijksmonumenten. Er bevindt zich onder andere een school in een van de gebouwen. De klimvliegtuigjes staan er als symbool om te laten zien dat er een Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School was.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes) in Nijmegen

LIMOS-kazerne (Krayenhoffkazerne)

Molenveldlaan 10
Nijmegen
1. HOOFDGEBOUW KRAYENHOFFKAZERNE. Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is tegen ..

LIMOS-kazerne (schuilkelders)

Molenveldlaan 10
Nijmegen
6. Drie SCHUILKELDERS Omschrijving De SCHUILKELDERS aan het laantje tussen de twee hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en de Generaal Snijde..

LIMOS-kazerne (Snijderskazerne)

Molenveldlaan 180
Nijmegen
2. HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is t..

LIMOS-kazerne (kantine)

Molenveldlaan 59
Nijmegen
4. KANTINE Omschrijving De KANTINE heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolderverdieping onder een overstekend zad..

LIMOS-kazerne (Kledingmagazijn)

Molenveldlaan 2
Nijmegen
3. KLEDINGMAGAZIJN Omschrijving Het KLEDINGMAGAZIJN heeft een rechthoekig grondplan, waarbij het westelijke deel, waarin het kantoorgedeelt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)