LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes) in Nijmegen

Molenveldlaan 2
6523RM Nijmegen

Beschrijving van LIMOS-kazerne (hek & wachthuisjes)

5. HEKWERK met WACHTHUISJES Omschrijving Het HEKWERK bestaat uit velden tussen rechthoekige gietijzeren staanders met geprofileerde knop. Elk veld heeft rechthoekige spijlen met gegoten pijlpunten, verbonden door twee horizontale banden met gebogen ornamenten aan de boven- en onderzijde van elke spijl. De vier dubbele toegangshekken zijn op dezelfde wijze vormgegeven, maar hebben een gezwenkte bovenrand. Het hekwerk is bevestigd op een met hardstenen platen afgedekte voetmuur. De toegangshekken bevinden zich tussen gemetselde hekpijlers. De hekpijlers hebben een hardstenen plint, speklagen, waterlijst en een bekroning van kantelen. Bij de twee ingangen voor de hoofdgebouwen zijn de pijlers breder en bevatten zij rondboogvormig afgesloten wachtnissen. Waardering HEKWERK met WACHTHUISJES uit 1905-1906. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een neorenaissance hekwerk. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Koolemans Beijnenstraat, de Groesbeekseweg en de Gelderselaan. Het hekwerk heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)