Meer dan 63.000 rijksmonumenten


LIMOS-kazerne (Kledingmagazijn) in Nijmegen

Militair Object

Molenveldlaan 2
6523RM Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1905 - 1906


Beschrijving van LIMOS-kazerne (Kledingmagazijn)

3. KLEDINGMAGAZIJN Omschrijving Het KLEDINGMAGAZIJN heeft een rechthoekig grondplan, waarbij het westelijke deel, waarin het kantoorgedeelte was gehuisvest, aan beide lange zijden iets naar voren springt t.o.v. het magazijngedeelte. Hoewel beide delen even hoog zijn en zich onder één plat dak bevinden, telt het kledingmagazijn drie bouwlagen en het kantoor twee bouwlagen. Het kledingmagazijn is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen. Het gebouw heeft een met hardsteen afgedekte plint en sierbanden van gele en zwarte verblendsteen (magazijn) of zandstenen speklagen en een waterlijst (kantoor). De gevels worden afgesloten met een bloktandlijst van gele verblendsteen en een bakgoot op klossen. De vensters, die hardstenen lekdorpels en zandstenen geboorte- en sluitstenen hebben, zijn segmentboogvormig afgesloten behalve op de verdiepingen onder het dak, waar ze recht afgesloten zijn. De vensters van het magazijn zijn op de begane grond dichtgemetseld en op de verdiepingen voor het grootste deel dichtgezet met plaatmateriaal. De vensters van het kantoor hebben veelruits schuiframen en op de begane grond segmentboogtrommels met metselmozaïek. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidgevel) heeft links het kantoorgedeelte met twee vensterassen en rechts het magazijn, dat tien assen breed is. De vierde as van rechts heeft drie dubbele pakhuisdeuren boven elkaar. Onder de vensters van de derde bouwlaag bevindt zich een zandstenen veld met het opschrift: "MAGAZIJN VOOR KLEEDING EN NACHTLEGER". De LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een dubbele deur met segmentboogtrommel en links een 9-ruits raam met 6-ruits bovenlicht. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee gekoppelde lange smalle vensters met 6-ruits ramen en 4-ruits bovenlichten. De ACHTERGEVEL (straatzijde) is vrijwel op dezelfde wijze vorm gegeven als de voorgevel. Hier zijn echter geen pakhuisdeuren en in de tiende as van links bevinden zich tweemaal twee smalle trappenhuisvensters schuin boven elkaar. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de tweede en de derde bouwlaag twee vensters. Waardering KLEDINGMAGAZIJN uit 1905-1906. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een kledingmagazijn in neorenaissance-stijl. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Koolemans Beijnenstraat. Het kledingmagazijn heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522965
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Limospark met de Christus Koningtoren op de achtergrond


Limos is de naam van een buurt in de wijk Hengstdal in de Nederlandse stad Nijmegen.

Geschiedenis

De buurt ontstond rond 2000 toen het complex waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) een woongebied werd. De LIMOS had in 1951 haar intrek genomen in de Prins Hendrikkazerne, Krayenhoffkazerne en Snijderskazerne. Dit complex werd ook LIMOS-kazerne genoemd. In 1995 stootte de krijgsmacht het complex af en de Prins Hendrikkazerne werd sindsdien een asielzoekerscentrum. Het gebied van de Krayenhoffkazerne en de Snijderskazerne werd het Limosgebied en daarop werden 311 woningen gebouwd waarvan 75 in de bestaande gebouwen. In de buurt bevinden zich meerdere rijksmonumenten. Er bevindt zich onder andere een school in een van de gebouwen. De klimvliegtuigjes staan er als symbool om te laten zien dat er een Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School was.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van LIMOS-kazerne (Kledingmagazijn) in Nijmegen

LIMOS-kazerne (kantine)

Molenveldlaan 59
Nijmegen
4. KANTINE Omschrijving De KANTINE heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolderverdieping onder een overstekend zad..

LIMOS-kazerne (Snijderskazerne)

Molenveldlaan 180
Nijmegen
2. HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is t..

LIMOS-kazerne (burgerkantine)

Limoslaan 21
Nijmegen
8. KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL Inleiding De KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL behoort tot de Prins Hendrikkazerne en is in 1910 gebou..

LIMOS-kazerne (schuilkelders)

Molenveldlaan 10
Nijmegen
6. Drie SCHUILKELDERS Omschrijving De SCHUILKELDERS aan het laantje tussen de twee hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en de Generaal Snijde..

LIMOS-kazerne (Krayenhoffkazerne)

Molenveldlaan 10
Nijmegen
1. HOOFDGEBOUW KRAYENHOFFKAZERNE. Omschrijving De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is tegen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)