Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld in Kronenburgerpark in NIJMEGEN

Tuin Park Landgoed

Parkweg bij 99
6500AA NIJMEGEN (gemeente Nijmegen)
Gelderland

Bouwjaar: 1886
Architect: Henri Leeuw sr. Henri Leeuw jr.


Beschrijving van Standbeeld in Kronenburgerpark

Omschrijving STANDBEELD van een in zandsteen gehouwen leeuw op een hardstenen sokkel. Het beeld is in 1886 of kort daarvoor gemaakt door beeldhouwer Henri Leeuw sr. (1819-1909) in samenwerking met zijn zoon Henri Leeuw jr. (1861-1918) naar een ontwerp van Eeuwes. Het beeld werd aangeboden door de "Vereeniging ter verfraaiing van Nijmegen" en in 1886 geplaatst in het Kronenburgerpark. De meer dan levensgrote leeuw heeft een woeste uitdrukking met opengesperde muil. Hij heeft zijn kop iets naar links gewend. Het dier zit op zijn achterpoten. De voorpoten rusten op een wapenschild van de stad Nijmegen. De geprofileerde sokkel heeft een rechthoekig grondplan. De korte voorzijde van de sokkel is voorzien van de inscriptie: "AANGEBODEN / DOOR / DE VEREENIGING / TOT / VERFRAAIING VAN NIJMEGEN / 1886". Waardering STANDBEELD uit 1886. - Van tuin- en kunsthistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een standbeeld uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gemaakt voor plaatsing in een openbare wandelplaats. Het standbeeld vormt een essentieel onderdeel van het in Engelse landschapsstijl aangelegde Kronenburgerpark. Het beeld staat voor de trots van de stad Nijmegen. Het object is van belang voor het oeuvre van de beeldhouwers Henri Leeuw sr. en jr. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling, in casu het ontstaan van een visie op de stad die schoon, gezond en mooi dient te zijn; het in de stedelijke structuur opnemen van parken met beelden als verfraaiing en stedelijke voorziening. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522960
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
1rightarrow blue.svg Zie voor het nummer van Frank Boeijen Groep het artikel Kronenburg park.
Kronenburgerpark
Het Kronenburgerpark in 2006
Het Kronenburgerpark in 2006
Type Stadspark
Locatie Nijmegen
Opening 1882

Het Kronenburgerpark is een park in het centrum van Nijmegen. Het ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren (gebouwd rond 1425).

Geschiedenis

Ontwerp Copijn 1880.
Ontwerp Rosseels 1881.

Nadat Nijmegen de status van vestingstad verloor bij de Vestingwet (1874), startte in 1876 de sloop van de vestingwerken en werden plannen gemaakt voor de Uitleg oftewel uitbreiding van de stad. In 1880 presenteerde de Utrechtse tuinarchitect Hendrik Copijn zijn plan voor een stadspark ten westen van de oude binnenstad, waarbij de gehele stadsmuur zou worden gesloopt. Dit plan heeft het niet gehaald. De Leuvense tuin- en landschapsarchitect Liévin Rosseels kwam in 1881 met een nieuw ontwerp, dat werd goedgekeurd. Hij legde in 1881–82 het Kronenburgerpark aan net buiten de oude stadswallen, tussen de Parkweg en de nieuwe Kronenburgersingel. Hij werd hierin geadviseerd door bouwmeester Pierre Cuypers, die de Kruittoren restaureerde van 1878–83 en een belangrijkste stempel drukte op de beslissing om de stadsmuur te behouden en in het park op te nemen.[1]

In het park staat een kalkstenen beeld van de Leeuw, die in 1886 werd geschonken door de Nijmeegse verfraaiingsvereniging. Het ontwerp kwam van de hand van Henri Leeuw sr. en zijn zoon Henri Leeuw jr.

Het park, bezongen in een liedje van Frank Boeijen onder de naam "Kronenburg park" (1985), stond bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. Na een ingrijpende herindeling heeft het park in 2005 het uiterlijk gekregen van een rustig, modern stadspark.

Situering

Beneden in het park bevindt zich een vijver, bestaande uit twee delen gescheiden door een bruggetje. In de vijver bevinden zich twee zwarte zwanen, die een huisje hebben op het eiland. Een tijdlang waren dit twee mannetjes. Nadat een van de zwanen was overleden werd in april 2013 een wijfje gehaald. Het nieuwgevormde paar had binnen een maand een nest gebouwd op het eiland, en vier van de kuikens zijn inmiddels opgegroeid tot volwassen zwanen. In januari 2014 werd opnieuw een nest gevonden met ten minste één ei.

Boven in het park zijn een kleine speeltuin voor jonge kinderen en een klein dierenpark te vinden. In het dierenpark vormen vijf herten, twee dwerggeiten, twee toggenburgers, pauwen en kippen de vaste bewoners. Daarnaast zijn er, met name in de zomer, ook dieren te gast. Zo waren in 2012 twee ezels te bewonderen, en in 2013 een kleine kudde ouessantschapen.

Rijksmonument

Het Kronenburgerpark is een rijksmonument en draagt nummer 522957.

Fotogalerij

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Standbeeld in Kronenburgerpark in NIJMEGEN

Arkeltoren

Parkweg 9
Nijmegen
Tussen de Kronenburgertoren en de eerste waltoren een fragment van een arkeltorentje, genaamd "Het uitvalstorentje van Arndt Viegen", 15e ee..

Kronenburgertoren

Parkweg 11
Nijmegen
Kronenburgertoren. Zware, ronde vestingtoren, gebouwd 1425-'26 en bestaande uit twee geledingen, elk voorzien van een weergang met kantelen..

Voorm.Rooms Katholiek Weeshuis

Kroonstraat 150
Nijmegen
Voorm.Rooms Katholiek Weeshuis. In het gebouw van het Gemeentelijk Administratiekantoor, Doddendaal 24 de volgende fragmenten van het R.K. W..

Belgisch consulaat

Parkweg 96
Nijmegen
Inleiding In 1887 gebouwd zeer groot HERENHUIS van architect J.W. Michielsen aan de Parkweg te Nijmegen. De bochtige Parkweg kent een gelei..

Kronenburgerpark

Parkweg bij 99
NIJMEGEN (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Het Kronenburgerpark, dat wordt omsloten door de Kronenburgersingel en de Parkweg, en aan de zuidzijde door de bebouwing respe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Standbeeld in Kronenburgerpark in NIJMEGEN

Foto's (1)