Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje in Lent

Graf Begraafplaats

Pastoor van Laakstraat 42
6663CB Lent (gemeente Nijmegen)
Gelderland

Bouwjaar: 1877-1879
Architect: Gerard te Riele Wzn


Beschrijving van Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje

Omschrijving Rechthoekig CALVARIE- annex BAARHUISJE uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. in neogotische-stijl. De bakstenen gevels met uitgemetseld trasraam zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een waterslaglijst. Het zadeldak is geplaatst tussen hoger opgemetselde topgevels. De topgevels zijn voorzien van schouders, ezelsruggen en een overhoekse pinakel met smeedijzeren sierbekroning. Het dak is gedekt met leien in Maasdekking en watert af via bakgoten die op de uitgemetselde gevels zijn gelegd. De lange gevel aan de straatzijde is symmetrisch ingedeeld: een topgevelrisaliet met spitsboognis tussen twee spitsboograampjes met glas-in-lood en afzaten. Tegen de achterwand van de wit geschilderde nis is een houten kruis met wit geschilderde corpus geplaatst. De korte zijgevels hebben beide een houten deur onder blinde spitsboog. De lange gevel aan de achterzijde is blind uitgevoerd en gedeeltelijk vernieuwd. Waardering CALVARIE- annex BAARHUISJE uit 1877-1879. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en redelijk gaaf voorbeeld van een gecombineerd calvarie- annex baarhuisje uit 1977-1879 in neogotische stijl naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. Het object valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp: gave verhoudingen, zorgvuldige detaillering, goed materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het rooms-katholieke parochiecomplex in de historisch gegroeide dorpskern van Lent. Het object is markant gesitueerd naast de kerk in het midden van de begraafplaats. Het calvarie- annex baarhuisje en de kerk vormen een ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje in Lent

Maria Geboorte

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Deze aan Onze Lieve Vrouw Geboorte gewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1877-1879 gebouwd naar ontwerp van architect G...

Transformatorhuisje

Griftdijk Zuid 2
Lent (Gemeente Nijmegen)
Inleiding Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is omstreeks 1925 gebouwd in opdracht van Prov..

Herv.Kerk: Preekstoel, orgelkast en 2 koperen kronen

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De Herv.Kerk vanwege een eenvoudige preekstoel, eerste helft 19e eeuw, een orgelkast, waarschijnlijk eerste kwart 19e eeuw en twee koperen k..

Toren der Hervormde Kerk vanwege

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De TOREN der Herv. Kerk vanwege een klokkenstoel met luidklok van M. Fremy, 1683, diam. 73 cm.

Hervormde/Gereformeerde kerk van Lent

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
Inleiding De Hervormde/Gereformeerde KERK van Lent heeft als architectonische hoofdvorm een rechthoekige zaal met gedeeltelijk ingebouwde t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)