Hekwerk Museum Kam in Nijmegen

Museum Kamstraat 45
6522GB Nijmegen

Beschrijving van Hekwerk Museum Kam

Omschrijving 3. Het HEKWERK. De tuin van het museum wordt aan de west- en de zuidzijde (straatzijde) begrensd door een bakstenen muur, die is voorzien van siermetselwerk. Aan de straatzijde bestaat de muur uit lagere delen tussen vierkante hekpijlers, die onderling worden verbonden door dubbele ijzeren stangen. Het rijk uitgevoerde dubbele draaihek bestaat deels uit smeedijzer en deels uit ornamentaal gezaagd plaatijzer met ajourwerk. In het het draaihek zijn vier in roedenbundels gestoken bijlen (fasces cum securibus) opgenomen, tekens van waardigheid die door de begeleiders van Romeinse magistraten en priesters werden gedragen. Waardering HEKWERK uit 1922. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een hekwerk bij een voor een specifieke, archeologische collectie gebouwd museum, waarbij mede in de stijl en detaillering van het hekwerk het karakter van de verzameling wordt getoond. Het hekwerk vertoont naast historiserende tendensen ook expressionistische en Art Deco-stijlinvloeden. Het hekwerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals goede verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en een rijke ornamentering. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in de Museum Kamstraat. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Museum Kam-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)