Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Rosendael in Nijmegen

Graf Begraafplaats

Daalseweg 200
6521GR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1900
Architect: H.A. Euwens


Beschrijving van Van Rosendael

8. Het GRAFMONUMENT VAN ROSENDAEL Omschrijving Het GRAFMONUMENT VAN ROSENDAEL is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl vermoedelijk door de steenhouwer H.A. Euwens (1840-1910). Het grafmonument bestaat uit een neogotische open grafkapel op een sokkel en een tombe van zwart graniet op een hardstenen sokkel. De hardstenen grafkapel heeft een vierkant grondplan en een zadeldakje. De VOORGEVEL van de kapel heeft een topgevel met schouderstukken en een geprofileerde lijst en een tootboogvormig afgesloten opening, die wordt omlijst door twee zuilen op postamenten, die zijn voorzien van composietkapitelen. Op de postamenten staan amforen in reliëf afgebeeld. In de zwikken bevinden zich kruisen en een bloemmotief in reliëf. De zijgevels hebben een driepasboogvormig afgesloten venster. In de kapel staat een marmeren beeld van een treurende engel, die in zijn rechter hand een bloemenkrans vasthoudt en met zijn linker arm leunt op een marmeren rotsblok met het opschrift: "LIEFDE/ BLIJFT". Het met klimop begroeide kruis heeft een Christusmonogram in reliëf, geflankeerd door de Griekse letters alfa en omega. Voor het rotsblok staat een olielamp op een rotsbodem, die met een palmtak is getooid. De graftombe heeft bovenop een kruis in hoogreliëf en draagt aan de voorzijde in bronzen gotische letters het opschrift: "Familiegraf/ Carel/ Van Rosendael". Vóór de tombe bevindt zich een marmeren knielbankje. Waardering Het GRAFMONUMENT VAN ROSENDAEL uit ca. 1900. - Van kunsthistorische waarde als voorbeeld van een hardstenen grafkapel met marmeren sculptuur en granieten tombe in neogotische stijl. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het hoofdpadenkruis van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Van Rosendael in Nijmegen

Begraafplaats Daalseweg aanleg

Daalseweg 200
Nijmegen
1. De AANLEG Omschrijving De ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS heeft een nagenoeg rechthoekig grondplan met een door de Daalseweg afgeschuind..

Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
2. Het TOEGANGSHEK, het HEKWERK en de MUUR. Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel rijk geornamenteerd smeedijzeren draaihek ..

Kruiswegstaties op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
3. De KRUISWEGSTATIES Omschrijving De vijf KRUISWEGSTATIES bestaan uit drie kapelletjes van rode en twee van oranje verblendsteen. Hierbij..

Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
4. Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM Omschrijving Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM is in het laatste kwart van de 19de eeuw vervaardigd in neogot..

Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP Omschrijving Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Van Rosendael in Nijmegen

Foto's (1)