Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Randag op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Graf Begraafplaats

Daalseweg 200
6521GR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Grafmonument Randag op Begraafplaats Daalseweg

7. Het GRAFMONUMENT RANDAG Omschrijving Het GRAFMONUMENT RANDAG is vervaardigd ca. 1928 in de stijl van de Art Deco en bestaat uit een hoge sarcofaag van gefrijnde zandsteen op een sokkel van ruw behakt roze graniet. De tombe loopt naar boven taps toe en wordt afgesloten met een uitkragende deksel, waarvan de lijst aan de voorzijde wordt ondersteund door twee vrouwenfiguren met gevouwen handen. Tussen de figuren bevindt zich een koperen plaat met het opschrift: "FAMILIEGRAF/ W. RANDAG/ 1868 + 1928/ F. RANDAG/ 1904 + 1931/ J.M. RANDAG-/ DAZERT/ 1872 + 1931/ W.F. RANDAG/ 1905 = 1951". Boven de plaat is een Christusmonogram in de steen gehakt. Aan de achterzijde van de tombe bevinden zich twee koperen knoppen, waar oorspronkelijk grote koperen ringen aan waren bevestigd, waarmee de tombe geopend kon worden. De ringen zijn echter verdwenen. In het midden bevindt zich een ingehakt kruis. De tombe wordt afgesloten door een fries dat ook aan beide zijkanten doorloopt. Het fries heeft een opschrift in reliëf aan de achterzijde: "O CRUX AVE SPES UNICA", aan de linker zijde: "BEATI MORTUI QUI IN DOMINO MORIUNTUR" en aan de rechterzijde: "EGO SUM RESURRECTIO ET VITA". Waardering Het GRAFMONUMENT RANDAG uit ca. 1928. - Van kunsthistorische waarde als voorbeeld van een zandstenen graftombe in de stijl van de Art Deco. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het hoofdpadenkruis van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522944
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoofdlaan van de begraafplaats Daalseweg
Grafmonument A.F. Smulders
Eregraf Jan van Hoof

De Begraafplaats Daalseweg is een van de bekendste begraafplaatsen in Nijmegen. Er liggen veel prominente en bekende Nijmegenaren. De begraafplaats ligt in de wijk Altrade.

Geschiedenis

In 1948 werd de begraafplaats gesloten vanwege de zware beschadigingen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van oorlogshandelingen waren ontstaan. Ook was het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden een van de redenen voor sluiting. Na bijna een halve eeuw werd in 1995 na een grondige renovatie de begraafplaats weer in gebruik genomen. Het inmiddels tot Rijksmonument verheven stukje Nijmegen is niet alleen bijzonder vanwege de aanwezigheid van de hier begraven prominente Nijmegenaren. Het ontwerp en het originele smeedijzeren hekwerk bij de ingang met aan weerskanten natuurstenen neogotische hekpijlers, zijn mogelijk van een nog grotere waarde.

De begraafplaats is ontworpen door stadsarchitect Jan Jacob Weve (overigens ook daar begraven). Op 24 juni 1885 kreeg Nijmegen haar eerste rooms-Katholieke begraafplaats door inzegening van de bisschop van 's-Hertogenbosch, Mgr. Godschalk. De twee brede paden die elkaar in een hoek van 90 graden kruisen vormen de basis, waaraan aan weerskanten rode beuken staan. Langs deze twee kruisende paden liggen de meest bekende graven.

Mensen die er begraven liggen

Tot op heden zijn er op de begraafplaats Daalseweg zo'n 25.000 mensen begraven, waarvan ruim 300 slachtoffers van het Bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Verder liggen er prominente families begraven, waaronder Dreesmann, Terwindt, Bahlmann en Dobbelmann. Een gezichtsbepalend grafmonument op de begraafplaats is dat van de scheepsmagnaat A.F. Smulders. Hij leverde onder meer bouwmaterialen voor het Suezkanaal. Maar er liggen meer prominente mensen:

Tevens is er op de begraafplaats een monument voor verzetsheld Jan van Hoof.

Externe linksMonumenten in de buurt van Grafmonument Randag op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Begraafplaats Daalseweg aanleg

Daalseweg 200
Nijmegen
1. De AANLEG Omschrijving De ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS heeft een nagenoeg rechthoekig grondplan met een door de Daalseweg afgeschuind..

Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
2. Het TOEGANGSHEK, het HEKWERK en de MUUR. Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel rijk geornamenteerd smeedijzeren draaihek ..

Kruiswegstaties op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
3. De KRUISWEGSTATIES Omschrijving De vijf KRUISWEGSTATIES bestaan uit drie kapelletjes van rode en twee van oranje verblendsteen. Hierbij..

Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
4. Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM Omschrijving Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM is in het laatste kwart van de 19de eeuw vervaardigd in neogot..

Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP Omschrijving Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument Randag op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Foto's (1)