Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Graf Begraafplaats

Daalseweg 200
6521GR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1885-1900


Beschrijving van Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg

4. Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM Omschrijving Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM is in het laatste kwart van de 19de eeuw vervaardigd in neogotische stijl. De ontwerper komt vermoedelijk uit de kringen van het St. Bernulphusgilde, omdat de stichter en leider van het in 1869 opgerichte Gilde, de Utrechtse priester Gerard van Heukelum tot de familie Van Heukelum behoorde. Het grafmonument bestaat uit een staand en een liggend gedeelte. Het staande gedeelte, de stèle is gehouwen uit zandsteen en is voorzien van beeldhouwwerk in hoog reliëf. Het heeft een gebeeldhouwde architectuur-omlijsting van pinakels met casementen, hogels en kruisbloemen aan de voorzijde en beide zijkanten. De bovenzijde wordt afgesloten met een uitspringende lijst die is voorzien van kantelen. Tussen de pinakels bevindt zich een rechthoekig veld met een ondiepe driepasboogvormig afgesloten nis, waarvan de zwikken zijn gevuld met bloemen. In de nis bevindt zich een gebeeldhouwde halffiguur, voorstellend Christus die uit het graf verrijst en met zijn rechterhand een zegenend gebaar maakt en in zijn linker hand een kruisstaf met wimpel vasthoudt. Onder het graf bevindt zich een verdiept veld gevuld met een levensboom, waarin twee familiewapens zijn verstrengeld. Hierboven is in gotisch schrift in hoog reliëf het opschrift: "Ego . sum . resurrectio . et . vita" aangebracht. Het liggende gedeelte bestaat uit een hardstenen plaat die versieringen en opschriften in gotische letters in laag reliëf heeft. De plaat draagt het volgende inschrift: "+B.E.H. van Heukelum/ geboren Ficq/ geboren VII Maart MDCCCXXX/ overleden XXIII Maart MDCCCLXXVII/ +N.W.A.J.M.H. van Heukelum/ geboren III December MDCCCLXVII/ Overleden XXIX Juli MDCCCLXVIII/ N.D. van Heukelum/ geboren VII Octob. MDCCCXXVII/ overleden XIV Juni MDCCCXCVI/ Hendrik Nicolaas Maria/ van Heukelum/ geboren XXII Aug. MDCCCLX/ Overleden VII Juli MCMXXIII". Deze tekst wordt langs de vier randen omzoomd door banden met het inschrift: "+ Credo . in . unum/ Deum . Patrem . omnipotentem . Pastorem/ coeli . et. terrae/ visibilium . omnium . et . invisibilium". De vier hoeken tonen gevleugelde figuren met aureolen, mogelijk de vier evangelisten. Waardering GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM uit het laatste kwart van de 19de eeuw. - Van architectuur- en kunsthistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een grafmonument in neogotische stijl met rijk uitgevoerd beeldhouwwerk. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan één van de belangrijkere paden van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoofdlaan van de begraafplaats Daalseweg
Grafmonument A.F. Smulders
Eregraf Jan van Hoof

De Begraafplaats Daalseweg is een van de bekendste begraafplaatsen in Nijmegen. Er liggen veel prominente en bekende Nijmegenaren. De begraafplaats ligt in de wijk Altrade.

Geschiedenis

In 1948 werd de begraafplaats gesloten vanwege de zware beschadigingen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van oorlogshandelingen waren ontstaan. Ook was het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden een van de redenen voor sluiting. Na bijna een halve eeuw werd in 1995 na een grondige renovatie de begraafplaats weer in gebruik genomen. Het inmiddels tot Rijksmonument verheven stukje Nijmegen is niet alleen bijzonder vanwege de aanwezigheid van de hier begraven prominente Nijmegenaren. Het ontwerp en het originele smeedijzeren hekwerk bij de ingang met aan weerskanten natuurstenen neogotische hekpijlers, zijn mogelijk van een nog grotere waarde.

De begraafplaats is ontworpen door stadsarchitect Jan Jacob Weve (overigens ook daar begraven). Op 24 juni 1885 kreeg Nijmegen haar eerste rooms-Katholieke begraafplaats door inzegening van de bisschop van 's-Hertogenbosch, Mgr. Godschalk. De twee brede paden die elkaar in een hoek van 90 graden kruisen vormen de basis, waaraan aan weerskanten rode beuken staan. Langs deze twee kruisende paden liggen de meest bekende graven.

Mensen die er begraven liggen

Tot op heden zijn er op de begraafplaats Daalseweg zo'n 25.000 mensen begraven, waarvan ruim 300 slachtoffers van het Bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Verder liggen er prominente families begraven, waaronder Dreesmann, Terwindt, Bahlmann en Dobbelmann. Een gezichtsbepalend grafmonument op de begraafplaats is dat van de scheepsmagnaat A.F. Smulders. Hij leverde onder meer bouwmaterialen voor het Suezkanaal. Maar er liggen meer prominente mensen:

Tevens is er op de begraafplaats een monument voor verzetsheld Jan van Hoof.

Externe linksMonumenten in de buurt van Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Begraafplaats Daalseweg aanleg

Daalseweg 200
Nijmegen
1. De AANLEG Omschrijving De ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS heeft een nagenoeg rechthoekig grondplan met een door de Daalseweg afgeschuind..

Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
2. Het TOEGANGSHEK, het HEKWERK en de MUUR. Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel rijk geornamenteerd smeedijzeren draaihek ..

Kruiswegstaties op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
3. De KRUISWEGSTATIES Omschrijving De vijf KRUISWEGSTATIES bestaan uit drie kapelletjes van rode en twee van oranje verblendsteen. Hierbij..

Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP Omschrijving Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt ..

Grafmonument Smulders op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
6. Het GRAFMONUMENT SMULDERS Omschrijving Het GRAFMONUMENT SMULDERS is ca. 1908 vervaardigd in de stijl van de Art Nouveau voor de scheeps..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Foto's (1)