Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Graf Begraafplaats

Daalseweg 200
6521GR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1885
Architect: J.J. Weve


Beschrijving van Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg

2. Het TOEGANGSHEK, het HEKWERK en de MUUR. Omschrijving Het TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel rijk geornamenteerd smeedijzeren draaihek tussen hardstenen hekpijlers. De pijlers hebben een basement en een uitkragende bekroning met een gebeeldhouwde rand. Aan de voorzijde van de hekpijlers zijn driepasboogvormig afgesloten marmeren platen met inschriften aangebracht. Links: "Zalig/ zijn de/ dooden/ die in/ den heer/ sterven/ Apoc xiv 13" en rechts: "Het is/ eene heilzame/ gedachte/ voor de/ overledenen/ te bidden/ ii Mach. xii. '16". De eenvoudiger uitgevoerde smeedijzeren hekwerken links en rechts van het toegangshek zijn bevestigd tussen gemetselde hekpijlers met hardstenen zadeldakjes, die met elkaar worden verbonden door een gemetselde voetmuur met hardstenen afdekplaten. Rechts van het dubbele hek bevindt zich een nieuw vervaardigd enkel draaihek, dat later is aangebracht. Een deel van de muur langs de Daalseweg is nieuw gebouwd, waarbij aansluiting is gezocht bij de oudere gedeelten. Langs de Van Beethovenstraat en de achtertuinen van de Groesbeeksedwarsweg loopt een muur met vierkante pijlers voorzien van hardstenen afdekplaten. Waardering TOEGANGSHEK, HEKWERK en MUUR uit 1885 naar ontwerp van J.J. Weve. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een omheining van een laat 19de-eeuwse begraafplaats met esthetische kwaliteiten in het ontwerp van het toegangshek zoals een rijke ornamentatie. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het toegangshek en het hekwerk aan een driehoekig pleintje in de vroeg 20ste-eeuwse wijk Altrade in Nijmegen-oost. De omheining heeft ensemblewaarde als een functioneel onderdeel van een R.K. begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522939
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoofdlaan van de begraafplaats Daalseweg


De Begraafplaats Daalseweg is een van de bekendste begraafplaatsen in Nijmegen. Er liggen veel prominente en bekende Nijmegenaren. De begraafplaats ligt in de wijk Altrade.

Geschiedenis

In 1948 werd de begraafplaats gesloten vanwege de zware beschadigingen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van oorlogshandelingen waren ontstaan. Ook was het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden een van de redenen voor sluiting. Na bijna een halve eeuw werd in 1995 na een grondige renovatie de begraafplaats weer in gebruik genomen. Het inmiddels tot Rijksmonument verheven stukje Nijmegen is niet alleen bijzonder vanwege de aanwezigheid van de hier begraven prominente Nijmegenaren. Het ontwerp en het originele smeedijzeren hekwerk bij de ingang met aan weerskanten natuurstenen neogotische hekpijlers, zijn mogelijk van een nog grotere waarde.

De begraafplaats is ontworpen door stadsarchitect Jan Jacob Weve (overigens ook daar begraven). Op 24 juni 1885 kreeg Nijmegen haar eerste rooms-Katholieke begraafplaats door inzegening van de bisschop van 's-Hertogenbosch, Mgr. Godschalk. De twee brede paden die elkaar in een hoek van 90 graden kruisen vormen de basis, waaraan aan weerskanten rode beuken staan. Langs deze twee kruisende paden liggen de meest bekende graven.

Mensen die er begraven liggen

Tot op heden zijn er op de begraafplaats Daalseweg zo'n 25.000 mensen begraven, waarvan ruim 300 slachtoffers van het Bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Verder liggen er prominente families begraven, waaronder Dreesmann, Terwindt, Bahlmann en Dobbelmann. Een gezichtsbepalend grafmonument op de begraafplaats is dat van de scheepsmagnaat A.F. Smulders. Hij leverde onder meer bouwmaterialen voor het Suezkanaal. Maar er liggen meer prominente mensen:

Tevens is er op de begraafplaats een monument voor verzetsheld Jan van Hoof.

Fotogalerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Begraafplaats Daalseweg aanleg

Daalseweg 200
Nijmegen
1. De AANLEG Omschrijving De ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS heeft een nagenoeg rechthoekig grondplan met een door de Daalseweg afgeschuind..

Kruiswegstaties op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
3. De KRUISWEGSTATIES Omschrijving De vijf KRUISWEGSTATIES bestaan uit drie kapelletjes van rode en twee van oranje verblendsteen. Hierbij..

Grafmonument van Heukelum op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
4. Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM Omschrijving Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM is in het laatste kwart van de 19de eeuw vervaardigd in neogot..

Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP Omschrijving Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt ..

Grafmonument Smulders op Begraafplaats Daalseweg

Daalseweg 200
Nijmegen
6. Het GRAFMONUMENT SMULDERS Omschrijving Het GRAFMONUMENT SMULDERS is ca. 1908 vervaardigd in de stijl van de Art Nouveau voor de scheeps..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)