Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Brakkesteyn in Nijmegen

Woonhuis

Driehuizerweg 285
6525PL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Villa Brakkesteyn

1. DE VILLA Omschrijving De blokvormige, witgepleisterde VILLA, gebouwd in 1865 in een aan het neoclassicisme ontleende stijl, heeft een rechthoekig grondplan, een kelder, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met omlopende dakschilden, gedekt met gesmoorde Oegstgeester pannen en aan de bovenzijde afgesloten met een houten lijst. In het midden van het voorschild bevindt zich een met een fronton afgesloten dakkapel met een stolpraam en aan weerszijden voluutvormige zijborden en attieken met balusters. De dakschilden zijn verder voorzien van een aantal eenvoudige 2-ruits dakramen. In het achterschild bevinden zich twee schoorstenen. Over de gehele breedte van de achtergevel bevindt zich een witgepleisterde tweelaags aanbouw onder een plat dak met een gesneden houten hek. De aanbouw is vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw opgetrokken. Tegen de achtergevel van de aanbouw zijn later nog een stenen aanbouw en een aanbouw van plaatmateriaal geplaatst, die niet onder de bescherming vallen. Dit geldt ook voor de rechthoekige serre van ijzer en glas, die tegen de rechter zijgevel is geplaatst. Hierbij is de gevelindeling intact gebleven. De villa is witgepleisterd met een grijs geschilderde plint en heeft op de hoeken van voor- en zijgevels pilasters met spiegels. Deze gevels zijn voorzien van een gekorniste cordonlijst en een gekornist fries. De gevels worden afgesloten met een geprofileerde kroonlijst met bakgoot, die ter plekke van de middenrisaliet is gekornist. De gevels van de achteraanbouw zijn onversierd en worden afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen. De deuren en de vensters zijn, behalve in de middenrisaliet en de aanbouw, voorzien van gepleisterde, geprofileerde omlijstingen met afgeronde hoeken en kuiven, 2-ruits schuifdeuren en stolpramen met bovenlichten en persiennes. De vensters en deuren van de aanbouw zijn ook voorzien van persiennes. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL telt drie traveeën, met in het midden een risaliet. In deze iets smallere middentravee bevindt zich de ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een paneeldeur met zijlichten en een bovenlicht voorzien van smeedijzeren roosters. In het bovenlicht is een deurlicht opgenomen. Het kozijn is geplaatst op hardstenen neuten en wordt omgeven door een brede gepleisterde, geprofileerde lijst, aan de bovenzijde afgesloten met een kroonlijst. Boven de deur bevindt zich een luifel van glas en smeedijzer, versierd mer ijzeren kwastjes. Deur en luifel dateren vermoedelijk van ca. 1916. Rechts van de deur is in de gevel een marmeren steen aangebracht met het inschrift: "J.B.D.T./ 1865". Boven de deur bevindt zich een venster met brede middenstijl en twee 2-ruits draairamen. Het venster is afgesloten met twee gekoppelde segmentboogjes, waarvan de boogtrommels, de bogen en de geboortestenen zijn versierd met stucornamenten. De cordonlijst heeft onder het venster een veld met stucornamenten. Aan weerszijden van de middenrisaliet bevinden zich in de eerste en de tweede bouwlaag resp. een deur en een venster. De rechter deur heeft een gedeeld bovenlicht en een kuifornament op het kalf. De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL telt twee traveeën, die worden gescheiden door een brede pilaster, waarin zich twee nissen bevinden, een rondboogvormig afgesloten nis in de eerste bouwlaag en een segmentboogvormig afgesloten nis in de tweede bouwlaag. De rondbogen hebben een geprofileerde omlijsting op dekplaten, die rusten op stucornamenten. Aan weerszijden van de segmentboogvormig afgesloten nis bevinden zich eveneens stucornamenten. In de eerste en de tweede bouwlaag bevinden zich resp. deuren en vensters. De linker zijgevel van de aanbouw heeft in de eerste bouwlaag een deur met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een venster met stolpraam en gedeeld bovenlicht. De RECHTER ZIJGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel. Hier bevindt zich echter voor vrijwel de gehele breedte van de eerste bouwlaag een later aangebrachte serre. In het fries bevindt zich ter plekke van de middenpilaster een 2-ruits zolderraampje. De rechter zijgevel van de aanbouw is op vrijwel dezelfde wijze vorm gegeven als de linker zijgevel. De ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een gewijzigd venster en twee niet oorspronkelijke aanbouwen. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee vensters met T-ramen, een Frans balkon met 2-ruits deur en een klein venstertje. In het INTERIEUR zijn in de eerste bouwlaag de oorspronkelijke indeling en een aantal andere elementen bewaard gebleven. De indeling bestaat uit een middengang, voorafgegaan door een vestibule, links een kamer en de keuken en rechts twee kamers en suite, waarvan de scheidingswand met schuifdeuren is verdwenen, en nog een kamer in de aanbouw. In de gang met marmeren vloer en plinten bevindt zich een tweearmige bordestrap met een eenvoudige houten leuning en spijlen. De rechter en de linker voorkamer hebben rijk geornamenteerde schouwen uitgevoerd in grijsgeaderd marmer en hout in resp. neorococo- en neorenaissance-stijl. In de houten boezems zijn schilderijen opgenomen. In de rechter kamer bevindt zich tussen de marmeren schoorsteenmantel en het schilderij een spiegel. Het schilderij in de linker voorkamer is een latere vervanging, toen een vorige eigenaar het oorspronkelijke stuk meenam. De vestibule en de kamers hebben rijk geornamenteerde stucplafonds. Het stucplafond in de achteraanbouw is uitgevoerd in Art Nouveau-stijl. De voorkamers hebben marmeren plinten. Verder zijn een aantal paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen bewaard gebleven. De deuren van de voorkamers hebben boven de omlijsting nog een houten hoofdgestel. Waardering VILLA uit 1865. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld in ex- en interieur van een villa in een van het neoclassicisme afgeleide stijl. De villa heeft esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en bijzondere interieurelementen zoals de rijk geornamenteerde schouwen. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Brakkenstein. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan het eind van de oprijlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Brakkesteyn
Park Brakkenstein

Park Brakkenstein is een park in de wijk Heijendaal van de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is onderdeel van het voormalig landgoed Brakkesteyn. Het park ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Nijmegen - Venlo, de Radboud Universiteit en de d'Almarasweg.

Het landgoed werd voor het eerst vermeld in 1654. In de 18e eeuw werden er sterrenbossen aangelegd. In 1863 werd het landhuis afgebroken en in 1865 werd op die plaats een witte villa gebouwd huize Brakkesteyn. In 1915 werd het landgoed eigendom van dezelfde eigenaar als het aangrenzende landgoed Heyendaal[bron?] en werd dit één aaneengesloten gebied. In 1916 werd een stalhouderij met koetshuis gebouwd en in de jaren '30 een tuinmanswoning, een waterput en nieuwe toegangspoorten. Tuinarchitect Samuel Voorhoeve maakte het park in die periode in zijn huidige vorm.

In 1941 eindigde de bewoning van de villa en werd in het pand de kliniek voor neurologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis ondergebracht die daar tot 1966 zou blijven. Na enkele jaren leegstand werd in huize Brakkesteyn een restaurant gevestigd en werd het landgoed een openbaar park.

Een deel van het park is tussen 1969 en 1971 door de Katholieke Universiteit Nijmegen bewerkt tot een botanische tuin, de huidige Hortus Nijmegen. In de villa is nu een restaurant gevestigd. Het park wordt ook gebruikt voor de paardensport en de jaarlijkse Music Meeting en festival FortaRock worden er gehouden.

Galerij


Monumenten in de buurt van Villa Brakkesteyn in Nijmegen

Villa Brakkensteyn (waterput)

Driehuizerweg 285
Nijmegen
5. DE WATERPUT Omschrijving De WATERPUT is gebouwd ca. 1916 in een stijl die invloed vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Villa Brakkensteyn (park )

Driehuizerweg 285
Nijmegen
7. DE PARKAANLEG Omschrijving Het park is aangelegd in een sterrenbos, dat al voorkomt op 18de-eeuwse kaarten. Hoewel enkele lanen zijn ve..

Villa Brakkensteyn (schelpenhuis)

Driehuizerweg 281
Nijmegen
4. HET SCHELPENHUIS Inleiding Het SCHELPENHUIS bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde onderdelen: rechts een kapel met neogotische stijlin..

Villa Brakkensteyn (dressuurstal)

Driehuizerweg 283
Nijmegen
2. Het STALGEBOUW Inleiding Het STALGEBOUW is gebouwd in 1916 door A. Jacot (1864-1927) in de stijl van de heroriëntatie op traditionele ..

Villa Brakkensteyn (tuinmanswoning)

Driehuizerweg 287
Nijmegen
3. DE TUINMANSWONING Inleiding De TUINMANSWONING is gebouwd in 1916 door A. Jacot in de stijl van de heroriëntatie op traditionele bouwwi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Brakkesteyn in Nijmegen

Foto's (1)