Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg en Eik Huize Marie-Louise (theekoepel) in Nijmegen

Tuin Park Landgoed

Eversweg 4
6523LT Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1923
Architect: O. Leeuw


Beschrijving van Berg en Eik Huize Marie-Louise (theekoepel)

3. Omschrijving De THEEKOEPEL heeft een achtzijdige plattegrond en één bouwlaag onder een achtzijdig koepeldak, dat gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen van kleiner formaat dan de pannen die op de villa en de garage. De GEVELS zijn opgetrokken in later witgesausde baksteen en gemetseld in halfsteens verband. De theekoepel is aan drie zijden open en aan vijf zijden gesloten. Vier van deze vijf zijden zijn voorzien van een venster en één zijde is blind uitgevoerd. De gevels hebben een deels bruin geschilderde plint die wordt afgesloten met een rollaag. De stompe hoeken van de gesloten zijden zijn voorzien van tandversiering. De vier rechthoekige vensters worden afgesloten met een rollaag en hebben houten kozijnen met een verticale middenstijl. De drie open zijden van de theekoepel worden van elkaar gescheiden door vier houten Toscaanse zuiltjes op gemetselde piedestallen. Tussen de dekplaten van de zuiltjes en het dak bevinden zich korte vierkante houten pijlertjes, die onderling worden verbonden door gesneden houten korfbogen. Het INTERIEUR heeft een vloer met rode tegels. De koepel is aan de binnenzijde betimmerd met horizontale houten delen. De betimmering begint boven de vensters en loopt tot ca. halverwege het koepeldak, waar zij overgaat in een vlak plafond, dat eveneens is samengesteld uit acht segmenten van houten delen. Waardering THEEKOEPEL van Oscar Leeuw uit 1923-1924 in de stijl van de Interbellum-architectuur. - Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een theekoepel in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving. - Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg en Eik Huize Marie-Louise (theekoepel) in Nijmegen

Berg en Eik Huize Marie-Louise

Eversweg 4
Nijmegen
1. Omschrijving De VILLA heeft een vlinderplattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels van nagenoeg gelijke vorm en afm..

Berg en Eik Huize Marie-Louise (garage)

Eversweg 4
Nijmegen
2. Omschrijving De GARAGE heeft één bouwlaag op een rechthoekig grondplan en is gedekt met een aan drie zijden overstekend samengesteld d..

Berg en Eik Huize Marie-Louise (toegangshek)

Eversweg 4
Nijmegen
4. Omschrijving TOEGANGSHEK, waarvan de twee delen bestaan uit elk twee gemetselde hekpijlers, die onderling worden verbonden door een gebo..

Vrijstaande villa

Eversweg 2
Nijmegen
Inleiding De vrijstaande VILLA is gebouwd in 1920 door Marinus Jan Granpré Molière (1883-1972) in opdracht van R. VerLoren van Themaat, c..

Villa "Torensigt"

Jan Dommer van Poldersveldtweg 4
Ubbergen
Inleiding VILLA 'Torensigt' gebouwd in 1889 naar ontwerp van een tot op heden onbekende architect in opdracht van Gijsbert Jan Dommer van P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)