Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Servaasbolwerk 11 in Utrecht

Woonhuis

Servaasbolwerk 11
3512NK Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Servaasbolwerk 11

Servaasbolwerk 11;12;13 Woonblok van drie in een rij gelegen HERENHUIZEN (complexonderdeel 2). De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt negen travee├źn, waarvan de middelste drie licht risaleren onder een fronton. Van de drie bouwlagen is alleen de begane grond gepleisterd (schijnvoegen). De voorgevel wordt horizontaal geleed door een dubbele cordonlijst ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer en een kroonlijst. Tussen de tweede en derde bouwlaag komt alleen in de middenrisaliet een cordonlijst voor. De vensters begane gronds bevatten T-schuiframen, de paneeldeur in de middenrisaliet is rechts van de middenas geplaatst. De vensters op de verdiepingen zijn alle licht getoogd en alleen in de tweede bouwlaag van een doorlopende de vensters afsluitende schouderboog voorzien. De vensters zijn gevat tussen muurdammen met verdiepte velden, de hoeken van de risaliet worden in de derde bouwlaag gemarkeerd door gepleisterde hoekblokken. De bovenste vensters zijn voorzien van een gepleisterde sluitsteen of een omlijsting met kuif (middelste van drie vensters). De flanken van de voorgevel met elk drie vensterassen zijn spiegelbeeldig gelijk. De deur is tegen de middenrisaliet geplaatst, de middenas wordt op de tweede en derde bouwlaag benadrukt door een venster met gepleisterde omlijsting, alleen boven voorzien van een kuif, evenals het venster met schouderboog ter weerszijden van de middenas op de verdieping. De beide vensters links en rechts van de middenas (die eindigt met een platgedekte dakkapel) in de derde bouwlaag worden afgesloten door een gepleisterde sluitsteen. Waardering Woonblok van drie herenhuizen, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in eclectische stijl opgetrokken woonhuis. Van stedenbouwkundige belang vanwege de ligging langs de Stadsbuitengracht en als onderdeel van deze bebouwing langs de singel. Ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522919
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Servaasbolwerk 11 in Utrecht

woonhuis

Servaasbolwerk 10
Utrecht
Servaasbolwerk 10 Omschrijving HERENHUIS, als noordelijk gelegen hoekpand (complexonderdeel 1) deel uitmakend van een rij van vijf woninge..

woonhuis

Servaasbolwerk 14
Utrecht
Servaasbolwerk 14 Omschrijving HERENHUIS, als zuidelijk gelegen hoekpand (complexonderdeel 3) deel uitmakend van een rij van vijf woningen..

Leeuwenbergh Gasthuis

Servaasbolwerk 1A
Utrecht
Gasthuis Leeuwenbergh, in 1567 gesticht als pesthuis, dubbele zaal door twee zadeldaken gedekt tussen twee paren topgevels, stichtingssteen ..

Statig herenhuis gepleisterd, rechte kroonlijst

Nieuwegracht 94
Utrecht
Statig HERENHUIS gepleisterd, rechte kroonlijst, vroeg XVIII, in XIX verbouwd.

Statig herenhuis

Nieuwegracht 96
Utrecht
Statig herenhuis, 2e helft XIX, staande lantaarns naast de deur.

Kaart & Routeplanner

Route naar Servaasbolwerk 11 in Utrecht

Foto's (1)