Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groenendaalse Molen in Heemstede

Molen

Glipper Dreef 209
2104WG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: onbekend (voor 1781)


Beschrijving van Groenendaalse Molen

Omschrijving onderdeel 15: MOLEN (Groenendaal). Op de hoek van de Molenlaan en de Van Merlenvaart gelegen windmolen. De kort na 1776 gebouwde kleine houten stellingmolen is geplaatst op een vierkante stenen onderbouw en voorzien van een dubbele stelling. De molen maalde het water door middel van een vijzel naar het hoger gelegen Groenendaal om zo in de zomer de vijvers en waterlopen van voldoende water te voorzien. In 1989 is de molen ingrijpend gerenoveerd en sinds 1993 weer maalvaardig. Waardering De molen is van belang: - als functioneel, maar relatief minder vaak voorkomend onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ermee verbonden geschiedenis van monumenten van bedrijf en techniek (stoommachine); - vanwege zijn beeldbepalende en schilderachtige ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522918
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groenendaalse Molen
De Groenendaalse Molen
De Groenendaalse Molen
Basisgegevens
Plaats Heemstede
Bouwjaar onbekend (voor 1781)
Type Poldermolen
Kenmerken Achtkante molen
Functie opmaler voor het park Groenendaal
Monumentnummer  522918
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
molen met brug (2008)
molen met brug (2008)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Groenendaalse Molen is de naam van een kleine stellingmolen aan de Burgemeester van Rappartlaan in Heemstede. De molen voorziet het ernaast gelegen Park Groenendaal van water.

Geschiedenis

De leeftijd van het molentje is onbekend, maar het komt al voor op een prent uit 1781. Mogelijk heeft de molen nooit een functie gehad, maar was het een folly, gebouwd voor de eigenaar van het landgoed, de rijke industrieel Hope.

Stoommachine

Bij het nog bestaande molentje is in 1781 in opdracht van toenmalig eigenaar John Hope een 'vuurmachine' geplaatst. Het was na Blijdorp-Rotterdam de tweede stoommachine in Nederland en bovendien de eerste in Nederland geconstrueerd, door de in Amsterdam woonachtige Fries R.L.Brouwer. Deze stoommachine diende om het water op te pompen en het hogere deel van het landgoed te bevloeien ter vervanging van de vijzel-windmolen die bij windstilte te weinig water opvoerde voor de vijvers, sloten en fonteinen van Groenendaal. Deze stoommachine is een van de uitzonderlijke voorbeelden geweest van technische innovatie op buitenplaatsen. Rond 1842 is de machine gedemonteerd en als schroot aan een Haarlemse sloper verkocht

Sinds eind jaren 90 bemaalt de Groenendaalse Molen het park met behulp van een vijzel. De molen heeft als enige molen in Nederland een dubbele stelling.

De Groenendaalse Molen is eigendom van de gemeente Heemstede en is meestal op zondagmiddag te bezoeken.


Monumenten in de buurt van Groenendaalse Molen in Heemstede

Bosbeek

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS Bosbeek. Het pand wordt beschreven vanuit het gezichtspunt dat de noordwestelijke gevel de voorgevel i..

Landhuis Bosbeek: marmeren badkuip

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 7: marmeren BADKUIP (Bosbeek). Ovaal marmeren bad met aan de korte zijden satermaskers met een handvat in de bek ge..

Groenendaal: tuin- en parkaanleg

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 8 HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG Groenendaal. De karakteristiek van Groenendaal bestaat uit zowel kleinschalige ..

Groenendaal: moestuinmuur

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 11: MOESTUINMUUR (Groenendaal). In oorsprong 18de- eeuwse grote moestuinmuur met vier zijden. Hiervan is de westel..

Groenendaal: Leids tolhek

Glipper Dreef 209
Heemstede
Omschrijving onderdeel 12: LEIDS TOLHEK (Groenendaal). Tolhek gedateerd 1695 dat oorspronkelijk stond opgesteld langs de Leidsevaart nabij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groenendaalse Molen in Heemstede

Foto's (1)