Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Trompenburg: tuinmanshuis in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Zuidereinde 41
1243KK 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Trompenburg: tuinmanshuis

Beschrijving van onderdeel 3: TUINMANSWONING Tuinmanswoning behorende bij de buitenplaats Trompenburg, even ten noordoosten van het hoofdhuis gelegen. Het dwarshuis in 1866 gebouwd ter vervanging van een oudere tuinmanswoning. Het huis heeft één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevel. Verder is er een lage aanbouw onder een aankapping aan de achterzijde. Het geheel is gepleisterd en heeft een symmetrisch opgezette voorgevel met een voordeur met panelen en een bovenlicht en twaalfruits schuiframen met luiken.. Waardering: Het TUINMANSHUIS is van belang - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; -als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522882
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Trompenburg: tuinmanshuis in 's Graveland

Trompenburg

Zuidereinde 43
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Beschrijving van onderdeel 1: HET HOOFDHUIS Het geheel door water omgeven huis Trompenburg bestaat uit een groot vierkant voorhuis dat do..

Trompenburg: historische park- en tuinaanleg

Zuidereinde 43
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Beschrijving van onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG Historische park- en tuinaanleg behorende bij het huis Trompenburg. De aa..

Pand, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met gepleisterde muren en pannen zadeldaken tussen puntgevels

Zuidereinde 25
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Pand, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met gepleisterde muren en pannen zadeldaken tussen puntgevels, 18e of eerste helft 19e eeuw. D..

Pand uit de 18e of het begin van de 19e eeuw, gepleisterd en met een rieten zadeldak, dat aan de voor- en achterzijde wordt afgesloten door een puntge ..

Zuidereinde 86
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Pand uit de 18e of het begin van de 19e eeuw, gepleisterd en met een rieten zadeldak, dat aan de voor- en achterzijde wordt afgesloten door ..

Boerderijtje onder rieten wolfsdak

Zuidereinde 90
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
17e eeuws boerderijtje onder rieten wolfdak. In de voorgevel rechts een tweelichtskozijn met middendorpel uit de bouwtijd. Links een venster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Trompenburg: tuinmanshuis in 's Graveland

Foto's (1)