Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond en gedekt met een hoog schilddak in Vinkel

Boerderij

Brugstraat 81
5382JC Vinkel (gemeente Maasdonk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1775


Beschrijving van Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond en gedekt met een hoog schilddak

Inleiding Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond en gedekt met een hoog schilddak. Inwendig een eikenhouten draagconstructie uit de 17de eeuw, de vier gevels dateren uit de 19de en 20ste eeuw. Omschrijving De schuur dateert volgens een jaartalsteen uit 1843 en heeft in het midden van de zuidelijke langszijde een terugliggende, dubbele houten inrijdeur; de gevel bestaat aan de zuidzijde verder uit in kruisverband gemetselde rode baksteen boven een gecementeeerde plint en heeft een indeling met een houten deur, een gietijzeren stalvenster (met centraal geplaatst korenaarmotief), de al gememoreerde dubbele houten inrijdeur, een gietijzeren lunetvormig stalvenster en een rechthoekig ijzeren venster met kruisverdeling. De plintloze oostgevel is opgetrokken in een grijze betonsteen en telt drie vierkante betonvensters met kruisroeden waarvan alleen het middelste venster niet van een ontlastingsboog is voorzien; onregelmatigheden in het metselverband terzijde van de vensters en uiterst rechts. De noordgevel bestaat uit in wisselend formaat gemetselde rode baksteen en heeft een indeling met vier (varkens)deurtjes en vier vensters. De westgevel bestaat boven een gemetselde plint uit grijze betonsteen en heeft twee hooggeplaatste, rechthoekige liggend uitgevoerde vensters met driedeling, drie houten deurtjes en een gietijzeren, lunetvormig stalvenster. Inwendig bevat de schuur vier 17de-eeuwse eiken gebinten die zijn voorzien van gehakte en gesneden telmerken. Het gebint heeft aan één zijde een ankerbalkconstructie en aan de andere zijde een dekbalk met overstek. De eiken sporen, haanhouten en ijzeren wigconstructies tussen wormhouten en gebinten vormen opvallende elementen, hetzelfde geldt voor de enkele en dubbele liplassen in de worm. De Vlaamse schuur vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van: - de gefaseerde ouderdom, t.w. een eikenhouten gebint uit de 17de eeuw en jongere ommetseling uit de 19de en 20ste eeuw; - de bouwhistorische waarde van het eikenhouten, a-symmetrische gebint waarin een ankerbalkconstructie en een dekbalk met overstek zijn gecombineerd plus een verbinding met enkele en dubbele ijzeren pinnen; - de gaafheid van de eikenhouten constructie; - de zeldzaamheid van de eikenhouten constructie; - de ligging in de frontlinie van de bevrijdingsoperatie (1944) waarbij vele (hoge) gebouwen in het gebied rond Vinkel en Nuland als gevolg van oorlogshandelingen werden verwoest, maar het object wonderwel gespaard bleef; - de situering van het object binnen een landelijke context, zijnde een niet door ruilverkavelingen aangetaste structuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond en gedekt met een hoog schilddak in Vinkel

Kapel. Voormalige, thans als boerderij gebruikte kapel, gesticht ter ere van St. Cunera

Kaathoven 19
Vinkel (Gemeente Maasdonk)
Kapel. Voormalige, thans als boerderij gebruikte kapel, gesticht ter ere van St. Cunera omstreeks 1535, hersteld in 1631. Gepleisterd eenbeu..

Krukboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Plein 15
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding KRUKBOERDERIJ in ambachtelijk-traditionele stijl, mogelijk gesticht ca. 1664 als driebeukig hallehuis. Het bedrijfsgedeelte, dat..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Meerstraat 28
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met luiken. Zij..

De Berkt

Kasteellaan 1
Heesch (Gemeente Bernheze)
Rechthoekig adellijk huis (16e eeuw) met souterrain, bel-etage en verdieping, gedekt door een pannen schilddak. Gepleisterde gevels met vens..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Loofaert 47
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Boerderij van het Kempische langgeveltype met jaarankers 1698.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse schuur op rechthoekige plattegrond en gedekt met een hoog schilddak in Vinkel

Foto's (1)