Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijgebouw in Bergen (NH)

Tuin Park Landgoed

Studler van Surcklaan 21
1861MA Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-1918


Beschrijving van Bijgebouw

Inleiding Houten TUINHUISJE ('Mytyl') met elementen uit de Amsterdamse schoolstijl, vermoedelijk gebouwd naar ontwerp uit 1917-1918 van architect P.L. Kramer. Het object is gesitueerd in de tuin van het door deze architect in dezelfde tijd ontworpen bakstenen huis 'Tyltyl' (thans 'De Hut') en maakt onderdeel uit van het villapark Meerwijk te Bergen, dat tussen 1915-1918 op initiatief van de Amsterdamse tegelfabrikant Arnold M.A. Heystee tot stand is gekomen. Omschrijving Tuinhuisje op rechthoekige grondslag waarvan de hoofdvorm grotendeels wordt bepaald door het expressieve, met riet gedekte, laag doorgetrokken schilddak met gebogen dakschilden en gesmoorde keramische nokvorsten. Het object is opgetrokken in liggende houten delen op een lage bakstenen plint. De staande houten vensters worden door een liggende roede gedeeld. De ingang bevindt zich in de lange zuidwestelijke zijgevel die naar het huis gericht is. Ter plaatse van de deur en drie gekoppelde vensters links daarvan, is het rieten dak opgetrokken. De houten deur bestaat uit een onder- en een bovendeur waarin een centraal geplaatst driehoekig kijkruitje. Voor de deur een stoep van rode tegels. Rechts van de deur een klein houten venster in het rieten dakschild. Uit het noordoostelijke brede dakschild steekt een smalle, hoge gemetselde schoorsteen. In het noordwestelijke smalle dakschild een venster. Waardering Houten tuinhuisje 'Mytyl' uit 1917-18, behorende bij het tuinhuis 'Tyltyl' en daaraan in vormgeving verwant, is van algemeen belang wegens zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als onderdeel van het als één geheel opgezette villapark Meerwijk met stilistisch verwante villa's op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522861
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijgebouw in Bergen (NH)

De Hut

Studler van Surcklaan 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
TUINHUISJE, eertijds genaamd "Tyltyl", behorend bij de in 1921 afgebrande trits villa's "Tamelone", "Meneva" en "Rogier", ontworpen in 1917-..

Brug

Meerweg 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug met gemetselde, licht inwaarts geknikte zijmuren die in het midden een wigvormige spaarnis bezitten met rechtop gemetselde vulling en d..

Brug

Meerweg 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug als bij nr. 1, oorspronkelijk toegang gevend tot de in 1922 verbrande villa "Mevena", ontworpen door P.L. Kramer in 1917-18, als onderd..

Boschkant

Studler van Surcklaan 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"De Boschkant". Op pijlvormige grondslag in baksteen met gepotdekselde kapverdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Boschkant", ..

Beek en Bosch

Meerwijklaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken..

Kaart & Routeplanner