Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Reesbank t.o. in Hilversum

Overig

Hoge Naarderweg 62
1200AA Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1932
Architect: H.A. van Anrooij


Beschrijving van Van Reesbank t.o.

Inleiding ZITBANK, in 1932 ontworpen door H.A. van Anrooij, in opdracht van de International Order of Good Templars ter nagedachtenis van prof. dr. J. van Rees (1854-1928). Van Rees vestigde zich in 1891 in Hilversum als arts, en heeft een actieve rol gespeeld in de strijd tegen het gebruik van alcohol en tabak, vóór de vrije ontwikkeling van het individu en vóór het vegetarisme. In 1897 was hij mede-oprichter van de Algemeene Nederlandsche Geheelonthoudersbond. In 1899 richtte hij in Blaricum de Tolstoiaanse Kolonie der Internationale Broederschap op. In 1931 werd voor Van Rees een rode kastanje geplant in het plantsoen op de hoek van de Hoge Naarderweg en de Godelindeweg/Insulindelaan op verzoek van de Hilversumse afdeling van de bond. Op 8 juli 1933 werd de daarbij geplaatste bank onthuld. De plek bevindt zich in de nabijheid van de adressen waar Van Rees in Hilversum heeft gewoond. Omschrijving De zitbank is opgetrokken op een betonnen funderingsplaat waarop in klinkers een kern is gemetseld welke het 7000 kg. zware Donaugraniet draagt. Het in zicht blijvende gedeelte is bekleed met paarse Siegersdorfer bau-keramiek. De zitbank bestaat uit drie, vrij van het graniet dragende gesmede, gebogen ijzeren strippen waarop geprofileerde blank gelakte Djattihouten ribben zijn aangebracht. Het portret van Van Rees is in het graniet gehouwen, met daaronder de tekst: "Prof. dr. J. Van Rees". In een gepolijst gedeelte van de keerzijde is een in memoriam ingehakt "In memoriam den oud-voorzitter der I.O.G.T. 16-04-1854 - 4-1-1928 aan de gemeente Hilversum overgedragen. Achter de zitbank een bloembak, gedekt met zwart verglaasde Siegersdorfer gevel-deksteen. De bak behoort gevuld te zijn met blauwe bloemen, de kleur van de geheelonthouders. Voor de beeltenis is een klein, halfcirkelvormig waterbekken in graniet uitgehouwen. Het water loopt vanuit een bronzen spuwer in een wijder, met rivierkeitjes bestraat bassin. Rondom het overige gedeelte van de bank is een perron van gemetselde paarse flagstones aangebracht. Waardering De Van Reesbank is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede sociaalhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven zitbank, geplaatst ter nagedachtenis van prof. dr. J. van Rees (1854-1928). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Van Reesbank t.o. in Hilversum

De Kameel

Insulindelaan 19
Hilversum
Inleiding LANDHUIS 'De Kameel' gebouwd in 1926 in Gooise landhuisstijl naar het ontwerp van J. Dullaart. Het landhuis is vrijstaand gesitue..

Oude watertoren

Jacobus Pennweg 16
Hilversum
Inleiding WATERTOREN met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in neoromaanse trant in 1893 in opdracht van de N.V. Utrechtse Waterleiding Maa..

VARA

Heuvellaan 33
Hilversum
Inleiding STUDIO 'VARA' tot 1993 van de VARA, Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs, opgericht op 1 november 1925. Op 2 maart 1929 is de ..

Buen Retiro

Trompenbergerweg 6
Hilversum
Inleiding VILLA "Buen Retiro", gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1875, toegeschreven aan I. Gosschalk, met latere uitbreidingen en gesitu..

Multatulischool/De Wegwijzer

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Van Reesbank t.o. in Hilversum

Foto's (1)