Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis in Hilversum

Woonhuis

Iepenlaan 9
1213SL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Landhuis

Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1923 in de trant van de Amsterdamse School door J.C. van Epen. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesitueerd aan de kruising van de Iepenlaan en de Sparrenlaan, aan de zuidoostzijde van de Iepenlaan in het villapark Bosplein. Omschrijving Landhuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met erkers aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde, ter hoogte van een bouwlaag onder een hoge geknikte rieten kap. De gevels zijn opgetrokken in gesinterde baksteen met een onregelmatig oppervlak en de vensters en deuren, oorspronkelijk met roedenverdeling, zijn van hout. De voorgevel (ZW) bestaat uit twee delen met links uit het midden geplaatst de hoog opgaande prominente schoorsteen die risalerend uit het gevelvlak is geplaatst. Links daarvan de toegangsdeur, bestaande uit een onder- en een bovendeur, met een stoep die aan de linkerzijde wordt geflankeerd door een muurtje, en rechts een driezijdige erker. In het dakvlak links een dakkapel, rechts een balkon boven de erker met openslaande deuren achter borstwering. De linker zijgevel (NW) bevat rechts een driezijdige erker met bloembak in bakstenen basement opgenomen. De rechter zijgevel (ZO) bevat aan de linkerzijde openslaande deuren naar een terras dat aan de linkerzijde wordt geflankeerd door een driehoekige bloembak en aan de rechterzijde een driezijdige erker, waarboven het balkon met openslaande deuren achter borstwering. Links in het dakvlak een dakkapel. De achtergevel (NO) bevat in het midden een deur, in het dakvlak twee dakkapellen. Waardering Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een klein landhuis in de trant van de Amsterdamse School uit de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van J.C. van Epen, beeldbepalend gesitueerd aan een kruising in het villapark Bosplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522852
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis in Hilversum

De Mijlpaal

Bremlaan 2
Hilversum
Inleiding WOONHUIS, genaamd "De Mijlpaal", gebouwd voor eigen bewoning met atelier in 1924-1925 in de trant van de Amsterdamse School door ..

kasteel buitenplaats

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Kruisheide" waarin oorspronkelijk opgenomen een garage, koetshuis, stallen en koe..

Waterput met drinkbak, behorende tot het complex, 'Kruisheide'

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding WATERPUT MET DRINKBAK, behorende tot het complex, "Kruisheide", gebouwd in 1920 op het voorplein van het koetshuis in een herorie..

Kruisheide

Larixlaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA, "Kruisheide", hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", in Neoclassicistische stijl, gebouwd naar het ontwerp van J. va..

Terrein waarin twee a drie grafheuvels

-
Hilversum
Terrein waarin 2 a 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner