Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis in Hilversum

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 40
1213TV Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Landhuis

Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath, beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein op enige afstand van de weg, omgeven door een tuin. Het landhuis is georienteerd op de kruising van de Utrechtseweg en de Diependaalselaan. Omschrijving Landhuis, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met veranda aan de noordoost- en zuidwestzijde en bay-windows aan de zuidoostzijde en aanbouw, aan de linkerzijde van de noordwestgevel. Het landhuis is opgetrokken in rode baksteen ter hoogte van twee bouwlagen en een kapverdieping onder schilddak, bedekt met rode dakpannen en twee schoorstenen op de nok. Het dakvlak schiet ver door over de veranda's waar de daklijst wordt ondersteund door vier houten palen op muurtjes ter weerszijden van de opstap naar de veranda. De topgevels aan de zuidoostzijde bevinden zich onder aangekapt zadeldak, zodat de schuine zijden van de zuidoostgevel doorlopen tot en met de veranda. De houten vensters hebben glas-in-loodramen. De dakkapellen, twee in de zij- en achterdakvlakken, een in het midden van het zuidoostelijke dakvlak, hebben een segmentvormige afsluiting. Het merendeel van de vensters is voorzien van persiennes. De symmetrische voorgevel (ZO) bevat links en rechts een topgevel met op de begane grond een bay-window, op de verdieping een groot venster, bestaande uit vier benedenvensters met iets lagere bovenvensters en in de top een ovaalvormig venster. In het middendeel rechts de toegangsdeur met links daarvan een venster onder luifel waarboven de bovenlichten. De stoep is ommuurd, welk muurtje wordt onderbroken door enkele treden in het verlengde van de deur. Onder de twee vensters op de verdieping in ankers het bouwjaar: 1904. De linker zijgevel (ZW) bevat rechts de veranda waarachter een deur met twee zijvensters. Links daarvan op de begane grond en de verdieping een venster. De rechter zijgevel (NO) bevat links de veranda waarachter een deur met twee zijvensters. Rechts daarvan op de begane grond twee vensters, op de verdieping een dubbel venster. De achtergevel (NW) bevat links de aanbouw ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak. De gevel kent een asymmetrische indeling met rechts uit het midden de achterdeur en een groot venster ter verlichting van het trappenhuis. Op de begane grond grote vensters ter verlichting van de (oorspr.) keuken en een (oorspr.) kamer. Op de verdieping zijn enkele vensters geplaatst. Waardering Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in de Engelse landhuisstijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, door J.W. Hanrath ontworpen, en beeldbepalend gesitueerd temidden van een tuin op een groot terrein, georienteerd op de kruising van de Utrechtseweg en de Diependaalselaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522849
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis in Hilversum

Villa

Utrechtseweg 69
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1926 naar het ontwerp van W.M. Dudok, ondertekend door J.A. Verschuyl, in zakelijk expressionistische bouwtrant..

De Wikke

Utrechtseweg 71
Hilversum
Inleiding VILLA 'De Wikke', gebouwd in 1926 door W.M. Dudok voor eigen bewoning ontworpen in zakelijk expressionistische bouwtrant. De vill..

Fabritiusschool

Fabritiuslaan 52
Hilversum
Naar ontwerp van W.M. Dudok uit 1926 in baksteen onder samenstel van rieten schilddaken met overstek opgetrokken SCHOOLGEBOUW, genaamd Fabri..

Ruysdaelschool

Ruysdaellaan 6
Hilversum
In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong genaamd Ruysdaelschool en thans deel uitmakend van de verwante F..

Villa Hestia

Utrechtseweg 29
Hilversum
Inleiding VILLA, genaamd "Hestia", gebouwd als hoofdonderdeel van een voormalige buitenplaats, in de tweede helft van de 19de eeuw in neocl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis in Hilversum