Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bovenleidingportalen Spoorlijn Hilversum-Utrecht in Hilversum

Weg En Waterwerk

ong Amersfoortseweg e.o.
1200AA Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1938

(2 recensies)

Beschrijving van Bovenleidingportalen Spoorlijn Hilversum-Utrecht

Inleiding BOVENLEIDINGPORTALEN uit 1938 in het baanvak Utrecht-Hilversum. Het baanvak werd in 1863 door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) aangelegd. Naast genoemde plaatsen had in 1874 alleen Maartensdijk een halte. In 1938 werden de betonnen bovenleidingportalen ontworpen voor de electrificatie van het twaalf kilometer lange baanvak vanaf de spoorwegovergang aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum tot in Utrecht bij het zwembad bij Blauwkapel. Er werd gekozen voor beton vanwege metaalschaarste. De bogen werden ontworpen door ingenieur J.L.A. Cuperus van de Nederlandse Spoorwegen en vervaardigd door Wernink's Betonmaatschappij te Leiden. De montage, vanaf 1941, gebeurde ter plaatse. Er werden 188 portalen vervaardigd in twee typen: open en gesloten. De gesloten portalen zijn in principe om de 1,5 kilometer geplaatst ter bevestiging van extra afspankabels. De open portalen spaarden materiaal en bevorderden het zicht op de seinen. Omschrijving De bovenleidingportalen van gewapend beton hebben de vorm van spitsboogvormige spanten en zijn geconstrueerd uit twee geprefabriceerde halve boogdelen die ter plaatse zijn gemonteerd. Tussen de 166 portalen met een open raamwerkconstructie zijn om de 1,5 kilometer dichte portalen geplaatst. De metalen geleiders in het hart van de boog zijn V-vormig. Waardering De bovenleidingportalen uit 1938 zijn van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaarde en zeldzame voorbeelden van geprefabriceerde betonnen spoorwegportalen in Nederland. De bovenleidingportalen zijn van stedebouwkundig belang vanwege de zeer beeldbepalende situering langs de spoorlijn van Hilversum naar Utrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Bovenleidingportalen Spoorlijn Hilversum-Utrecht
2
Recensie door: ()
Het baanvak tussen Hilversum en Utrecht stamt uit 1874 (concessie voor de aanleg 1870) is onderdeel van het in die tijd door de H.IJ.S.M. aangelegde en geƫxploiteerde traject tussen Amsterdam C.S. (via Hilversum en Amersfoort) - Zutphen en de zijtak Hilversum (via Blauwkapel) - Utrecht Maliebaan-Lunetten, de Oosterspoorweg. De grote tijdsspanne tussen concessie en oplevering is te wijten aan de tijdens de voorbereidingsperiode uitgebroken Frans-Duitse oorlog (1870-1871). Door die omstandigheid is de rentestand voor geldleningen hoog en is de prijs van metaal eveneens tot ongekende hoogte gestegen. Uiteindelijk wordt op 10 juni 1874 met aanleg van de zijtak van de Oosterspoorweg van Hilversum naar Utrecht Maliebaan een begin gemaakt.
Bovenleidingportalen Spoorlijn Hilversum-Utrecht
5
Recensie door: ()
Schitterende bovenleiding
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Bovenleidingportalen Spoorlijn Hilversum-Utrecht in Hilversum

Landhuis

Iepenlaan 9
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1923 in de trant van de Amsterdamse School door J.C. van Epen. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesituee..

De Mijlpaal

Bremlaan 2
Hilversum
Inleiding WOONHUIS, genaamd "De Mijlpaal", gebouwd voor eigen bewoning met atelier in 1924-1925 in de trant van de Amsterdamse School door ..

kasteel buitenplaats

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Kruisheide" waarin oorspronkelijk opgenomen een garage, koetshuis, stallen en koe..

Waterput met drinkbak, behorende tot het complex, 'Kruisheide'

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding WATERPUT MET DRINKBAK, behorende tot het complex, "Kruisheide", gebouwd in 1920 op het voorplein van het koetshuis in een herorie..

Kruisheide

Larixlaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA, "Kruisheide", hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", in Neoclassicistische stijl, gebouwd naar het ontwerp van J. va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)