Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vereeniging in Hilversum

Gebouw

Oude Enghweg 19
1217JB Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van De Vereeniging

Inleiding LOGEGEBOUW 'De Vereeniging', gebouwd in 1905 in eclectische bouwtrant waarbij Art Nouveau- en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van A. Salm, vrijstaand gesitueerd op een terrein aan de westzijde van de Oude Enghweg. Oorspronkelijk gebouwd als toneelzaal. Omschrijving Logegebouw, in opzet symmetrisch opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, aan de voorgevel bestaande uit twee bouwlagen, waarvan de bovenste verdieping dient als balkon. Het gebouw heeft een overstekend zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met rode tuiles-du-Nord. De gevels zijn wit gepleisterd op een hoge gemetselde plint van paarse baksteen, met getrapte steunberen op de hoeken en langs de zijgevels aan weerszijden van de drie vensters, terwijl banden van oranje en okergele bakstenen de gevels geleden. Ontlastingsbogen zijn uitgevoerd in rode baksteen. De vensters van voor- en zijgevels bevatten gekleurde glas-in-loodramen. De voorgevel (O) bevat een met plavuizen belegd trapeziumvormig portiek in een iets risalerende middenpartij, waarop de dubbele hoofdentree en twee zijdeuren uitkomen. De portiek is bereikbaar via een trap met vijf gemetselde treden, geflankeerd door gemetselde pilaren aan de gevel en die in detaillering daarop eveneens aansluiten, met haaks daarop gemetselde muurtjes, afgewerkt met cement. Twee smalle vensters verlichten de zijportalen. Het dakvlak is ter breedte van de risaliet doorgezet en de dakrand steunt op een houten vakwerkconstructie waarvan de gesneden schoren zijn bevestigd ter weerszijden van de bovenlichten van de smalle vensters die het brede driedelige venster op de tweede bouwlaag flankeren. De linker- (N) en rechter zijgevel (Z) bevatten drie lange tweedelige vensters onder een bovenlicht waarvan de zijden gedeeltelijk taps toelopen, met roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen. De ontlastingsboog volgt de dagkant. Waardering Logegebouw 'De Vereeniging' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsmede typologische waarde als voorbeeld van een logegebouw in eclectische bouwtrant, waarbij Art Nouveau- en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van A. Salm aan het begin van de twintigste eeuw, gesitueerd in het noordwestelijke villagebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vereeniging in Hilversum

Dubbele villa, gebouwd in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en chaletstijl elementen zijn gecombineerd

Burgemeester Lambooylaan 11
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA, gebouwd in 1898 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, n..

Dubbele villa, gebouwd in 1897-1898 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en chaletstijl elementen zijn gecombineerd

Burgemeester Lambooylaan 15
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA, gebouwd in 1897-1898 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombinee..

Raadhuis

Dudokpark 1
Hilversum
Raadhuis, opgetrokken in okergele baksteen met verdieping en toren, en samengesteld uit velerlei blokvormige bouwvolumes van verschillend fo..

Studiogebouw (studio 1)

's-Gravelandseweg 50
Hilversum
Inleiding STUDIOGEBOUW (STUDIO 1), onderdeel van het studio-complex van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januar..

Rustoord

Burgemeester Lambooylaan 19
Hilversum
Inleiding VILLA 'Rustoord' met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1899 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletsti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)