Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Hilversum

Woonhuis

Parklaan 1
1217EB Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J.Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan 1, Nimrodlaan 6 en 8, Hoflaan 5 en 7, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Parklaan in het Nimrodpark. Omschrijving Villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de oost- en zuidzijde en serre aan de noordzijde en bevattende twee bouwlagen en een kapverdieping onder afgeknot schilddak, bedekt met grijze leipannen en met schoorsteen aan de noord- en zuidzijde. De daklijst rust op consoles. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen plint. De gevel wordt geleed door speklagen. De ontlastingsbogen hebben gepleisterde aanzet- en sluitstenen, terwijl de boogtrommels op de begane grond zijn gevuld met geglazuurde gekleurde tegeltjes. De overwegend schuifvensters en deuren met bovenlicht worden omlijst door stenen met diamantmotief. De balusterbalustrade rond de terrassen aan de noord- en westzijde hebben geprofileerde pilasters waarop vazen staan. De voorgevel (N) bevat aan de rechterzijde een risaliet waarvoor een vijfhoekige serre met geprofileerde stijlen is geplaatst onder iets overstekend dak, rustend op consoles. Op de verdieping bevindt zich een vijfhoekig balkon met houten balustrade en geprofileerde stijlen die een brede kroonlijst ondersteunen waarboven een balkon met houten balustrade waarachter openslaande deuren zijn opgenomen in de dakkapel die de daklijst doorbreekt en wordt afgesloten door een fronton. Links bevat de gevel openslaande deuren naar het terras, op de verdieping een venster en een kleine dakkapel onder hoog opgaand en ver overstekend puntdak met piron. De linker zijgevel (O) bevat een iets links uit het midden geplaatste aanbouw waarin zich de houten toegangsdeur bevindt, bereikbaar via twee hardstenen treden en ter weerszijden geflankeerd door gekleurde glas-in-loodramen. Op de verdieping verlicht een groot venster het trappenhuis. Het dak doet dienst als balkon, waarachter openslaande deuren zijn opgenomen in de dakkapel die de daklijst doorbreekt.Ter weerszijden van de aanbouw is op elke bouwlaag een venster geplaatst. De rechter zijgevel (W) bevat links en rechts openslaande deuren naar het terras, waarboven een venster. De achtergevel (Z) is gepleisterd met ingekerfde speklagen en ontlastingsbogen en bevat een aanbouw van een bouwlaag onder lessenaarsdak met deur in de oostgevel, bereikbaar via twee treden. Links zijn op de begane grond openslaande deuren geplaatst, op de verdieping links een schuifvenster, rechts een klein venster. Waardering De villa, behorende tot een reeks van vijf villa's, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neo-Renaissance stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, beeldbepalend gesitueerd in het Nimrodpark in het noordwestelijke villagebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522827
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Hilversum

Villa

Hoflaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J. Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan..

Villa, gebouwd in art nouveau stijl met chalet-stijl elementen

Hoflaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in Art Nouveau stijl met Chalet-stijl elementen in 1902 naar het ontwerp van J.H. Slot, gesitueerd aan de oostzijd..

Woonhuis met garage

Joelaan 2
Hilversum
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1930 door P.Elling ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS MET GARAGE. Het is samengesteld uit c..

Vogelsangh

Nimrodlaan 12
Hilversum
Inleiding Voormalige VILLA 'Vogelsangh' gebouwd in 1913 in Nieuw-Historiserende stijl naar het ontwerp van C. de Groot en C.J. Kruisweg. De..

gebouw

's-Gravelandseweg 182
Hilversum
Inleiding Voormalig TOLHUIS, in 1900 gebouwd in een door Neo-Renaissance beïnvloedde trant, toen de tol naar dit punt aan de noordzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Hilversum