Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Hilversum

Gebouw

's-Gravelandseweg 182
1217GB Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van gebouw

Inleiding Voormalig TOLHUIS, in 1900 gebouwd in een door Neo-Renaissance beïnvloedde trant, toen de tol naar dit punt aan de noordzijde van de 's-Gravelandseweg werd verplaatst tijdens de aanleg van het Nimrodpark in de periode 1899-1902. De Maatschappij tot Exploitatie van het Nimrodpark stond kosteloos een stukje grond af aan de administratie van de weg van 's-Graveland naar Soestdijk, ten behoeve van de stichting van een nieuw tolhuis aan het nieuwe uiteinde van het dorp. Het voormalige tolhuis is beeldbepalend direkt aan de weg gesitueerd. Omschrijving Het voormalige tolhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw aan de noordzijde en bevat een bouwlaag en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met grijze kruispannen. De daklijst rust op gesneden consoles. De oorspronkelijke schoorsteen bevindt zich aan de noordzijde, een nieuwe is in het midden op de nok geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gesucte speklagen op een gestucte plint. De lisenen met bossagepanelen op de hoeken zijn gestuct, evenals de aanzet- en sluitstenen van de ontlastingsbogen op de begane grond en de hanekammen op de zolderverdieping. De boogvelden zijn gevuld met rode en gele bakstenen. De vensters op de begane grond zijn voorzien van luiken. De symmetrische voorgevel (Z) bevat in het midden de houten toegangsdeur met ijzeren roosterwerk onder een bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een T-schuifvenster. De linker zijgevel (W) bevat op de begane grond een rechts uit het midden geplaatst T-schuifvenster. Op de zolderverdieping is het venster in het midden geplaatst. De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond een links uit het midden geplaatst T-schuifvenster. Op de zolderverdieping is het venster in het midden geplaatst. De achtergevel (N) bevat een aanbouw met enkele vensters waaraan links een houten ingangspartij is gebouwd en aan de westzijde een houten schuurtje. Waardering Het voormalige tolhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tolhuis van rond de eeuwwisseling in Neo-Renaissance trant en als element uit de geschiedenis van de uitbreiding van Hilversum, gesitueerd in het noordwestelijke villagebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522823
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Hilversum

Chaletachtige boerderij

's-Gravelandseweg 184
Hilversum
Chaletachtige boerderij, 19e eeuw.

Hof en Haerd

Blesboklaan 4
Hilversum
Inleiding LANDHUIS 'Hof en Haerd' gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1906 naar het ontwerp van J.W. Hanrath (1867-1932), beeldbepalend en ..

Woonhuis met garage

Joelaan 2
Hilversum
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1930 door P.Elling ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS MET GARAGE. Het is samengesteld uit c..

Villa

Parklaan 1
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J.Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan ..

Villa

Hoflaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J. Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Hilversum

Foto's (1)