Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis, gebouwd voor eigen bewoning in gooise landhuisstijl in Hilversum

Woonhuis

Bussumergrintweg 3
1217BM Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Landhuis, gebouwd voor eigen bewoning in gooise landhuisstijl

Inleiding LANDHUIS, gebouwd voor eigen bewoning in 1926 in Gooise landhuisstijl door E.G. Middag. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan in de villawijk de Trompenberg, terwijl in het ontwerp is aangesloten op de hoogteverschillen in het terrein. Omschrijving Landhuis, opgetrokken op een vlindervormige plattegrond waarvan de afgeronde zuidzijde naar de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan. Het landhuis telt een souterrain, begane grond en verdieping onder gedrapeerde rieten kap met dakkapellen en schoorstenen op de nok aan de zuidzijde en aan de noordwestzijde. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een plint met rollaag. De houten vensters en deuren onder rollagen hebben glas-in-loodramen en luiken. De afgeronde zuidhoek bevat op de begane grond een deur, aan weerszijden geflankeerd door twee vensters onder bovenlichten, op de verdieping een getoogd driedelig venster onder getoogde gevelbeeïndiging. De houten bloembak rust op klossen. De zuidoostgevel aan de Bussumergrintweg bevat één bouwlaag met een smal venster aan weerszijden van de tweedelige toegangsdeur met rooster. Het terrein loopt naar het westen af, zodat de zuidwestgevel aan de Wagnerlaan, aan de linkerzijde twee bouwlagen telt met dubbele vensters. De noordwestgevel is bereikbaar via een bakstenen trap en bevat een iets risalerende topgevel met vensters op elke bouwlaag. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Aan de linkerzijde is het sousterrain bereikbaar via een deur met zijlichten onder luifel waarboven enkele rabatdelen. Op de verdieping is een dubbel venster geplaatst. De noordoostgevel telt weer één bouwlaag. De deur aan de rechterzijde is bereikbaar via een bakstenen trap. De iets risalerende topgevel bevat vensters, waarvan het venster ter hoogte van het sousterrain diefijzers bevat. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Een overhoeks geplaatste dakkapel met twee gekoppelde vensters accentueert de noordhoek. Het interieur bevat de oorspronkelijke indeling en de afwerking in hout, zoals deuren en kozijnen met lichten met glas-in-loodramen, de trapbalustrade, plafonds, lambrizeringen en schouw in de huiskamer. Waardering Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Gooise landhuisstijl met goed bewaarde interieuronderdelen, uit de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van E.G. Middag, beeldbepalend gesitueerd in het Kannesheuvelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522820
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis, gebouwd voor eigen bewoning in gooise landhuisstijl in Hilversum

Voormalige tuinmanswoning

Beethovenlaan 1
Hilversum
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, gebouwd in 1902 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als on..

Buen Retiro

Trompenbergerweg 6
Hilversum
Inleiding VILLA "Buen Retiro", gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1875, toegeschreven aan I. Gosschalk, met latere uitbreidingen en gesitu..

Voormalig koetshuis met inpandige koetsierswoning

's-Gravelandseweg 144
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS met inpandige KOETSIERSWONING, gebouwd in 1898 in Chalet-stijl naar het ontwerp van A. Salm in opdracht van G..

Landhuis Zonnegaard

Trompenbergerweg 35
Hilversum
Inleiding Het landhuis, oorspronkelijk met de naam "Zonnegaard", werd gebouwd in 1919 naar ontwerp van architect J. van Laren in opdracht v..

Landhuis

Wagnerlaan 30
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1927 in Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath en J.D. Hanrath, terugliggend gesitueerd aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis, gebouwd voor eigen bewoning in gooise landhuisstijl in Hilversum