Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof en Haerd in Hilversum

Woonhuis

Blesboklaan 4
1217GJ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1906
Architect: Johan Wilhelm Hanrath


Beschrijving van Hof en Haerd

Inleiding LANDHUIS 'Hof en Haerd' gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1906 naar het ontwerp van J.W. Hanrath (1867-1932), beeldbepalend en terugliggend gesitueerd op een rechthoekig perceel aan de noordwestzijde van de Blesboklaan in het Diergaardepark. Het toegangspad loopt in een rechte hoek van de rechter zijkant van het landhuis naar de toegangsdeur in het midden van de voorgevel. Omschrijving Landhuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaande uit een kelder, begane grond en zolderverdieping onder een hoog opgaand afgeknot schilddak bedekt met gesmoorde Hollandse pannen, waarop zich aan de noordwestzijde twee schoorstenen bevinden. De zolderverdieping wordt verlicht door middel van dakkapellen met geprofileerde gootlijst, direkt boven de geprofileerde daklijst geplaatst. Het landhuis is opgetrokken in Vechts ondergrauw handvormsteen op een plint in klinkers, afgesloten door een rollaag. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door hoeklisenen in afwijkend metselverband. De deuren en vensters zijn voorzien van ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen van Oberkirchner zandsteen. De vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen, waarbij de bovenste stroken van de glas-in-loodpanelen van de bovenramen zijn uitgevoerd in een boogpatroon. De onderramen van de kruisvensters zijn voorzien van luiken. De voorgevel (ZO) bevat in het midden de houten toegangsdeur, bestaande uit een onder- en bovengedeelte en bereikbaar via twee hardstenen treden op bakstenen voet. In de bovendorpel is het bouwjaar vermeld: "ANNO/1906". Links en rechts is een kruisvenster geplaatst. In het dakvlak bevinden zich recht boven de gevelopeningen dakkapellen met kruisvensters. De linker zijgevel (ZW) bevat twee kruisvensters waartussen een klein venster is geplaatst ter hoogte van de onderramen van de kruisvensters. Boven de kruisvensters bevinden zich de dakkapellen met kruisvensters. De rechter zijgevel (NO) is identiek aan de linker zijgevel met uitzondering van een derde dakkapel die boven het kleine venster in het midden is geplaatst. De dakkapel bestaat uit een venster met twee ramen boven elkaar. De achtergevel (NW) bevat aan de linker- en rechterzijde een deur, bereikbaar via twee treden. De twee kleine vensters daartussen zijn voorzien van diefijzers. Aan de linkerzijde is een serre aangebracht, aan de rechterzijde een balkon, bereikbaar via een deur in de dakkapel waarin zich verder nog twee kruisvensters en een venster met twee ramen boven elkaar bevinden. Waardering Het landhuis 'Hof en Haerd' is van algemeen belang wegens cultuur- en architetectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Neo-Renaissance stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, als karakteristiek werk uit het oeuvre van J.W. Hanrath, en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, beeldbepalend gesitueerd in het Diergaardepark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522819
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof en Haerd in Hilversum

gebouw

's-Gravelandseweg 182
Hilversum
Inleiding Voormalig TOLHUIS, in 1900 gebouwd in een door Neo-Renaissance beïnvloedde trant, toen de tol naar dit punt aan de noordzijde va..

Chaletachtige boerderij

's-Gravelandseweg 184
Hilversum
Chaletachtige boerderij, 19e eeuw.

Woonhuis met garage

Joelaan 2
Hilversum
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1930 door P.Elling ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS MET GARAGE. Het is samengesteld uit c..

Villa

Parklaan 1
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J.Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan ..

Villa

Hoflaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J. Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof en Haerd in Hilversum