Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige tuinmanswoning in Hilversum

Woonhuis

Beethovenlaan 1
1217CG Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Voormalige tuinmanswoning

Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, gebouwd in 1902 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als onderdeel van het landgoed "Quatre Bras" en gesitueerd op de hoek van de Beethovenlaan en de Bussumergrintweg. Omschrijving De tuinmanswoning is opgetrokken in rabatdelen uit Noors grenenhout op gepleisterde plint en op een vrijwel rechthoekige plattegrond met een oorspronkelijk open aanbouw aan de zuidwest- en noordwestzijde. De gevels worden geleed door houten stijlen en regels. De woning bevat een begane grond en een zolderverdieping onder ver overstekend zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met rode tuiles du Nord. De topgevels aan de zuidoost- en noordoostzijde hebben een wolfseind, bekroond door een piron. De bovenlichten van vensters en deuren hebben een roedenverdeling. De voorgevel (ZO) bevat een rechts uit het midden geplaatste risaliet. Op de begane grond bevindt zich een schuifvenster. Het venster op de zolderverdieping wordt omgeven door houten delen. De toegangsdeur bevindt zich links van de risaliet. Links van de deur en rechts van de risaliet is een venster geplaatst. Boven de deur en de vensters op de begane grond is een figuratieve voorstelling in hoogreliƫf op houten paneel aangebracht. Van links naar rechts wordt uitgebeeld: sproeien, oogsten, zaaien en harken. De linker zijgevel (ZW) bevat de oorspronkelijk open wasplaats. Het lessenaarsdak reikt tot iets onder de aanzet van het zadeldak. In het gevelvlak daarboven bevindt zich een venster. De rechter zijgevel (NO) bevat op de begane grond en de zolderverdieping een venster. Het zoldervenster wordt omgeven door houten delen. De achtergevel (NW) bevat aan de linkerzijde de aanbouw. Het venster aan de rechterzijde is samengesteld uit twee enkele en een dubbel raam. Via twee treden is de deur van de aanbouw aan de zuidwestzijde bereikbaar. In het dakvlak bevinden zich drie grote dakkapellen onder zadeldaken. Waardering De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten tuinmanswoning in Chalet-stijl uit het begin van de twintigste eeuw, behorende tot een voormalig landgoed en gesitueerd in het noordwestelijke villagebied van Hilversum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige tuinmanswoning in Hilversum

Landhuis, gebouwd voor eigen bewoning in gooise landhuisstijl

Bussumergrintweg 3
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd voor eigen bewoning in 1926 in Gooise landhuisstijl door E.G. Middag. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesi..

Buen Retiro

Trompenbergerweg 6
Hilversum
Inleiding VILLA "Buen Retiro", gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1875, toegeschreven aan I. Gosschalk, met latere uitbreidingen en gesitu..

Landhuis Zonnegaard

Trompenbergerweg 35
Hilversum
Inleiding Het landhuis, oorspronkelijk met de naam "Zonnegaard", werd gebouwd in 1919 naar ontwerp van architect J. van Laren in opdracht v..

Landhuis

Bussumergrintweg 19
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1927 naar het ontwerp van J. van Laren in opdracht van de zeeman, in de stijl van de Amsterdamse School met ..

Voormalig koetshuis met inpandige koetsierswoning

's-Gravelandseweg 144
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS met inpandige KOETSIERSWONING, gebouwd in 1898 in Chalet-stijl naar het ontwerp van A. Salm in opdracht van G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige tuinmanswoning in Hilversum

Foto's (1)