Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

Torenlaan 45
1217RV Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van woonhuis

Inleiding VILLA in eclectische trant uit circa 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt tegenover het Rosarium, de tuin is aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hek. N.B. De aanbouw aan de achtergevel uit 1989 is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Villa van twee bouwlagen en kapverdieping op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot samengesteld schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn boven de grijs geschilderde plint voorzien van schijnvoegen in blokmotief, waterlijsten en een cordonlijst. Schuifvensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlichten en persiènnes onder in het pleisterwerk geaccentueerde getoogde strekken met gedecoreerde sluitsteen. Aan de voorgevel (N) twee vensterassen in een hoog opgaand hoekrisaliet met puntgevel onder steekkap met windveer en makelaar. Rechts van de risaliet een dubbele glasdeur die opent naar een houten veranda met afgesnoten hoeken en in de vensters een decoratieve roedenverdeling en sierglas. En dubbele glasdeur geeft toegang tot het balkon met sierlijk ijzeren hekwerk op het dak van de veranda. De linker zijgevel (O) telt drie vensterassen met iets links uit het midden de entreepartij in getoogd portiek onder een getoogde profiellijst met kuif. Oorspronkelijke paneeldeur met sierlijke diefijzers. Boven de portiek een blind venster. In de rechter zijgevel (W) twee vensterassen. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven evenals enkele interieuronderdelen zoals paneeldeuren (deels in de originele houtimitatie), marmeren gangvloer en rijk uitgevoerde stucplafonds. In de westelijk kamers-en-suite een oorspronkelijke gehoutte wandbetimmering met boekenkasten en zitbankjes onder de vensters. De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gemetselde hekpijlers aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522812
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding

Torenlaan 41
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J...

Rozenhagen

Torenlaan 42
Hilversum
Inleiding VILLA 'Rozenhagen' in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1889, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding, gesitueerd in villawijk 'De boomberg'

Torenlaan 37
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Hilversum

Foto's (1)