Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rozenhagen in Hilversum

Woonhuis

Torenlaan 42
1217RW Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Rozenhagen

Inleiding VILLA 'Rozenhagen' in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa is in opdracht van G. Vogel gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot en in 1932 uitgebreid met een praktijkruimte naar ontwerp van P.H.N. Briët. De villa ligt iets teruggerooid met rondom een tuin grenzend aan het Rosarium, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren tuinhek. Omschrijving Villa van twee bouwlagen en kapverdieping op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met daktegels. Aan de westgevel een wit gesausde éénlaagse plat afgedekte aanbouw (1932). De gepleisterde gevels van de villa hebben een grijze plint, schijnvoegen en boven de cordonlijst banden in 'pseudo-vakwerk'. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde hanekammen met sluitstenen. In de praktijkaanbouw vensters en glasdeuren met kleine roedenverdeling en deels kruiskozijnen. Voorgevel (Z) met drie vensterassen waarvan de rechter in een hoog opgaand risaliet met hoekpilasters en een tuitgevel. Op begane grond een dubbele glasdeur naar de tuin en op de verdieping een dubbele glasdeur met Frans balkon. In de middelste vensteras de entreepartij met oorspronkelijke paneeldeur en op de verdieping een T-venster met gekleurd glas-in-loodraam in Art Nouveau-trant. Linker vensteras met twee T-vensters. Aan de rechter zijgevel (O) links een houten serre met afgesnoten hoeken en in de vensters en deur een sierroedenverdeling onder een blind verdiepingsvenster. Rechts een venster en daarboven een dubbele glasdeur met Frans balkon tussen twee vensters met stolpramen onder bovenlicht. In de linker zijgevel (W) van de oude villa één beganegrondvenster rechts van de aanbouw. Op de verdieping een deel van het oorspronkelijke centrale traplicht, een roosvenster en in de afgesnoten hoek met de achtergevel een samengesteld venster. In de westgevel van de aanbouw een driezijdige erker en in de achtergevel twee vensters. De achtergevel (N) van de oude villa bevat links van de latere aanbouw twee vensterassen. In de linker een dubbele glasdeur en een blind verdiepingsvenster en rechts op de begane grond een deur en vensters met kleine roedenverdeling in samengesteld kozijn als in de aanbouw. De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek langs de straat. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa "Rozenhagen" met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rozenhagen in Hilversum

Villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1889, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding

Torenlaan 41
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J...

woonhuis

Torenlaan 45
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit circa 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot in ..

Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Peerlkamplaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rozenhagen in Hilversum

Foto's (2)