Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding in Hilversum

Woonhuis

Torenlaan 41
1217RV Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding

Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De dubbele villa vertoont in hoofdvorm en detaillering sterke gelijkenis met de dubbele villa Torenlaan 37;39. De villa ligt iets teruggerooid met rondom een tuin, afgesloten door een ijzeren spijlenhek langs de straat. Omschrijving In hoofdvorm symmetrisch pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond met verhoogde middenpartij en hoekrisalieten aan de achtergevel. De middenpartij wordt gedekt door een zadeldak en de lagere bouwdelen door afgeknotte schilddaken met gesmoorde Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn boven een grijze plint uitgevoerd met schijnvoeg, cordonlijst en meanderende profiellijst onder de gootlijst. Overwegend T-vensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlichten. In de serres schuifdeuren en vensters met sierroedenverdeling. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen waarvan de middelste in een hoog opgaand risaliet met lisenen en tuitgevel. Op de begane grond een rechthoekige serre met afgesnoten hoeken en daarboven een klein balkon met gietijzeren hekwerk. Balkondeuren in een samengesteld kozijn met boven- en zijlichten onder een rechte profiellijst met kuif. In de geveltop van de risaliet een klimmend keperboogfries en een gietijzeren roosvenster. De zijgevels (O en W) kennen een nagenoeg spiegelbeeldig identieke indeling van drie vensterassen met in de risalerend middenas de entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeuren met sierlijke diefijzers. Aan beide gevels rechthoekige houten serres met schuifdeur naar de tuin. Achtergevel (Z) met hoekrisalieten aan weerszijden van de tuitgevel van de verhoogde middenpartij met op de begane grond een serre. De linker risaliet telt één bouwlaag onder plat dak en de rechter twee bouwlagen onder zadeldak. In beide woningen is de oorspronkelijke plattegrondindeling grotendeels bewaard gebleven, evenals interieurelementen als marmeren schouwen, paneeldeuren en stucplafonds. De erfscheiding langs de straat bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met draaivleugels tussen gietijzeren kolommetjes en gepleisterde hekpijlers. Waardering De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522810
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding in Hilversum

woonhuis

Torenlaan 45
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit circa 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot in ..

Rozenhagen

Torenlaan 42
Hilversum
Inleiding VILLA 'Rozenhagen' in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding, gesitueerd in villawijk 'De boomberg'

Torenlaan 37
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het ..

woonhuis

Torenlaan 36
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding in Hilversum

Foto's (2)