Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

Torenlaan 36
1217RW Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van woonhuis

Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door een ijzeren spijlenhek met toegangshek. Omschrijving De asymmetrisch opgebouwde villa telt één bouwlaag en zolderverdieping op een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar aansluitende vleugels onder zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen. In de oksel van de bouwdelen aan de achterzijde een plat afgedekt gedeelte. De zadeldaken zijn voorzien van houten sierlijsten en sierspanten met decoratief snijwerk en makelaars in de geveltoppen. De gepleisterde gevels zijn boven de grijze plint gedetailleerd met horizontale sierbanden en een cordonlijst. Vensters en deuren met recht gesloten bovenlichten onder segmentbogen met sluitsteen in het pleisterwerk. Op de begane grond overwegend schuifvensters en op de verdieping stolpramen. Voor de risalerende topgevel aan de voorgevel (Z) een gebogen erkerpartij en daarboven een dubbele glasdeur naar een houten balkon. Rechts van de risaliet de hoofdentree met deur onder luifel en een gekoppeld venster. De westgevel telt twee vensterassen met schuifvensters op de begane grond en boven de cordonlijst twee getoogde blinde vensters. Aan de achtergevel (N) rechts een hoog opgaande hoekpartij met puntgevel en sierspant en links daarvan een plat afgedekt gedeelte met paneeldeur en bovenin een roosvenster. Aan de oostgevel rechts de blinde gevel van de lage aanbouw en links een puntgevel met sierspant, waarin op de begane grond één schuifvenster en op de verdieping twee zoldervensters. De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522807
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Vreewijk

Peerlkamplaan 3
Hilversum
Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Villa in eclectische trant met erfafscheiding

Peerlkamplaan 1A
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890 met bijbehorende ERFSCHEIDING in villapark 'De Boomberg', mogelijk ontworpen door d..

Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Peerlkamplaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot,..

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding, gesitueerd in villawijk 'De boomberg'

Torenlaan 37
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Hilversum

Foto's (1)