Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

Torenlaan 35
1217RV Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van woonhuis

Inleiding De VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING gesitueerd in de villawijk 'De Boomberg', dateert in oorsprong uit omstreeks 1850 maar is rond 1880 verbouwd in eclectische trant. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin die langs de straat is afgesloten door een ijzeren spijlenhek met twee toegangshekken. Omschrijving Villa van één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekige plattegrond onder gebroken zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De witgepleisterde gevels hebben een grijs geschilderde plint. Overwegend T-vensters en deuren met glas-in-lood in de recht gesloten bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde hanekammen. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen met hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap met houten sierlijst en makelaar. De middenrisaliet en hoekpilasters zijn gepleisterd in blokmotief met schijnvoeg. In de risaliet de oorpronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster en daarboven een getoogd venster. Aan de linker zijgevel (O) een grote houten serre op gepleisterde plint en in de geveltop twee schuifvensters. In de achtergevel (Z) een dubbele glasdeur en links een lagere aanbouw met deur onder lessenaardak. In de westgevel op de begane grond een T-venster en in de geveltop twee zoldervensters als in de oostgevel. De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek met twee draaivleugels. Waardering De villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van de gaaf bewaard gebleven villawijk 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522806
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

Dubbele villa in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende erfscheiding, gesitueerd in villawijk 'De boomberg'

Torenlaan 37
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het ..

woonhuis

Torenlaan 36
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groo..

Villa in eclectische trant

Torenlaan 30
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De ..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Villa in eclectische trant

Vondellaan 10
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1885 naar ontwerp van J. de Groot gelegen in villapark 'De Boomberg'. De villa is gesitueerd in de..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Hilversum

Foto's (1)