Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende erfscheiding in Hilversum

Woonhuis

Spieghellaan 5
1217RK Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende erfscheiding

Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark De Boomberg. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door de erfscheiding. Omschrijving Symmetrische villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond met een éénlaagse middenpartij onder zadeldak met noklijn evenwijdig aan de weg, geflankeerd door hoekpaviljoens van twee bouwlagen onder zadeldaken loodrecht op de weg. De zadeldaken zijn gedekt met Hollandse pannen en boven de hoekpaviljoens voorzien van houten sierlijsten en decoratieve windveren met sierspanten, snijwerk en makelaars. De wit gepleisterde gevels zijn boven een grijs geschilderde plint voorzien van sierbanden in 'pseudo-vakwerk'. Cordonlijst en casementen onder de vensters. Overwegend schuifvensters en deuren met recht gesloten bovenlichten en persiènnes onder in het pleisterwerk geaccentueerde segmentbogen. In het midden van de voorgevel (O) twee vensters, geflankeerd door de hoekrisalieten met houten serres, waarin vensters met sierroedenverdeling en schuifdeuren. Op het dak van de serres kleine balkons met gietijzeren hekwerk waarop dubbele glasdeuren openen. Boven de balkondeuren rondbogen met halfrond gepleisterde boogvelden. Centraal in het dakschild boven het middendeel een dakkapel met vier vensters en frontonbekroning. In de drie vensterassen tellende zijgevels (N en Z) centrale ingangspartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van diefijzers, in getoogde portieken. Boven de entree een verdiepingvenster geflankeerd door twee blinde vensters. Links van de entree aan de zuidgevel een rechthoekige erker. De hoekrisalieten van de achtergevel (W) tellen elk één vensteras met dubbele glasdeur op de begane grond en venster op de verdieping. In de geveltoppen sierspanten en makelaars. Aan weerszijden van de éénlaagse (bijkeuken/schuur-)aanbouw in het midden van de gevel, smalle vensters en in het dakschild daarboven twee plat afgedekte dakkapellen. In de zijgevels van de aanbouw deuren en gietijzeren rondboogvensters. Inwendig zijn in beide woningen de plattegrondindeling en oorspronkelijke interieuronderdelen als schouwen, sctucplafonds en paneeldeuren bewaard gebleven. De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark De Boomberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522804
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende erfscheiding in Hilversum

Villa, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 35
Hilversum
Inleiding VILLA, in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Bo..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Spieghellaan 1
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 14
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, gebouwd naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING,..

woonhuis

Albertus Perkstraat 31
Hilversum
Inleiding VILLA uit omstreeks 1890 in chaletstijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa vertoont i..

Villa met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende erfafscheiding

Peerlkamplaan 18
Hilversum
Inleiding VILLA met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in neo-classicistische bouwtrant in 1881-1889 op de B..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)