Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw van de padvinders in de stijl van de Amsterdamse school in Hilversum

Gebouw

Schuttersweg 34
1217PZ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Verenigingsgebouw van de padvinders in de stijl van de Amsterdamse school

Inleiding VERENIGINGSGEBOUW van de padvinders uit 1921 in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de architect J. van Laren. Het pand ligt op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan. Omschrijving Verenigingsgebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder hoog parabolisch schilddak met rode Hollandse pannen en aan de noordzijde een rechthoekig plat afgedekt bouwvolume met overstek. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met op de hoeken rond gemetselde taps toelopende steunberen. In de west-, zuid- en oostgevel rechthoekige vensterpartijen met luiken. De voorgevel (W) van het plat afgedekte bouwvolume bevat de parabolisch gevormde houten deur in Amsterdamse school-trant. Rechts daarvan in de voorgevel van het hoofdvolume een rechtgesloten eenvoudige opgeklampte deur onder een drieledig venster in het dakschild. Eenzelfde venster bevindt zich in het dakschild boven de achtergevel (O). Aan de zuidgevel een rechthoekig uitgebouwde erker met hoekvensters aan weerszijden van een hoge forse taps toelopende schoorsteenpartij met siermetselwerk in de top. Tegen de noordgevel een vaste gemetselde zitbank. Op de nok van het dak twee kleine overhoeks geplaatste ventilatiekokers met horizontale latten. Waardering Het uit 1921 daterende padvindershuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een verenigingsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School, kenmerkend voor het oeuvre van de architect J. van Laren, en tevens vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde. Het pand is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522801
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw van de padvinders in de stijl van de Amsterdamse school in Hilversum

Vondelschool

Schuttersweg 36
Hilversum
Hoofdgebouw Vondelschool. Achterwaarts aan een plein gesitueerd schoolgebouw, hoofdonderdeel van de Vondelschool. De rondboogvormige ingan..

Zuidelijke fietsenstalling

Schuttersweg 36
Hilversum
Zuidelijke fietsenstalling. Vrijstaande, qua rooilijn op de zuidwestelijke dwarsvleugel van het hoofdgebouw aansluitend geprojecteerde, fi..

Voormalig sportgebouw

Schuttersweg 36
Hilversum
V.m. sportgebouwtje. In oorsprong als sportgebouwtje bestemd bijgebouw, zoveel mogelijk zuidwaarts gesitueerd tegenover de westelijke kopge..

villa henriëtte

schuttersweg 8
hilversum
Inleiding Als buitenhuis / zomerverblijf gebouwde 'VILLA Henriëtte' met ONDERGRONDSE GANG, thans onderdeel van het complex 'NCRV-gebouwen. ..

NCRV-studio

Bergweg 30
Hilversum
Inleiding STUDIOGEBOUW van de NCRV met bijbehorende FIETSENSTALLING in Dudok-trant, gebouwd in de periode 1938-1941, naar ontwerp van de ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verenigingsgebouw van de padvinders in de stijl van de Amsterdamse school in Hilversum

Foto's (2)