Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Woonhuis

Albertus Perkstraat 69
1217NN Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant

Inleiding DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1897, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een grote tuin, afgescheiden van de straat door een ijzeren hek. Omschrijving Symmetrisch opgezette villa van twee bouwlagen en kapverdieping op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een samengesteld zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak boven de middenpartij ligt evenwijdig aan de straat en die boven de hoekpartijen staan er loodrecht op. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, 'pseudo-vakwerk' en een cordonlijst. Rechtgesloten schuifvensters en dubbele glasdeuren met persiennes onder getoogde strekken met sluitsteen. De voorgevel (N) kent een symmetrische indeling met in het midden twee vensterassen geflankeerd door hoog opgaande hoekrisalieten met puntgevel onder overstekende zadeldaken op consoles. In de middelste twee vensterassen beganegronds de entreepartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van sierlijke diefijzers. Op de verdieping twee schuifvensters en in het dakschild twee houten dakkapelletjes. In de risalieten beganegronds twee schuifvensters en op de verdieping een gekoppeld venster onder segmentboog. In de geveltoppen vensters met stolpraam. De zijgevels (O en W) tellen elk twee vensterassen. Boven de houten serres in de voorste vensteras een klein balkon met gietijzeren balustrade, waarop dubbele glasdeuren openen. Aan de symmetrische achtergevel (Z) een middenrisaliet tussen twee hoog opgaande hoekpartijen met puntgevels onder overkragende zadeldaken. In het midden tegen de risaliet een lage uitbouw onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en in de zijgevels deuren en kleine vensters. Aan weerszijden van de aanbouw in de risaliet twee smalle vensters en daarboven twee verdiepingsvensters. Rechts in de achtergevel beganegronds een dubbele glasdeur en links een erker met groot venster. De geveltoppen van de hoekpartijen bevatten elk een stolpvenster. Langs de straat een smeedijzeren hekwerk als erfscheiding. Waardering De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische bouwtrant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522799
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 63
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1894, naar ontwerp van de bouwkundige J. de..

woonhuis

Albertus Perkstraat 59
Hilversum
Inleiding VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1895, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

NCRV-studio

Bergweg 30
Hilversum
Inleiding STUDIOGEBOUW van de NCRV met bijbehorende FIETSENSTALLING in Dudok-trant, gebouwd in de periode 1938-1941, naar ontwerp van de ar..

woonhuis

Boomberglaan 57
Hilversum
Inleiding VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING uit omstreeks 1890 in eclectische trant, gesitueerd in villapark De Boomberg, mogelijk ontwor..

Elisabeth

De Rijklaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA 'Elisabeth', gebouwd in eclectische stijl rond 1883-1884, aan de zuidoostzijde uitgebreid tussen 1884 en 1896 en met een ro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Foto's (1)