Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Woonhuis

Albertus Perkstraat 63
1217NM Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant

Inleiding DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1894, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een grote tuin, afgescheiden van de straat door een ijzeren hek. Omschrijving Symmetrisch opgezette villa van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De flauw hellende steekkap boven de verhoogde middenpartij staat loodrecht op het zadeldak. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, 'pseudo-vakwerk', geprofileerde waterlijsten en cordonlijsten. Overwegend rechtgesloten schuifvensters en dubbele glasdeuren met persiènnes onder getoogde strekken met sluitsteen. De symmetrische voorgevel (N) telt zes vensterassen waarvan de middelste twee in een hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap. Beganegronds twee door pilasters met kapitelen geflankeerde entreepartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van sierlijke diefijzers. Boven de entrees twee balkons met gietijzeren hekjes waarop dubbele glasdeuren openen. In de geveltop twee keperboogvormige stolpramen. De zijgevels (O en W) kennen een vrijwel identieke indeling met in het midden een grote houten rechthoekige serre en daarboven een balkon met balustrade met gietijzeren hekwerk. In de gevel dubbele glasdeuren naar de serre en het balkon, geflankeerd door smalle getoogde blinde vensters. In de geveltop een getoogd venstertje met middenstijl. De symmetrische achtergevel (Z) telt vier vensterassen waarvan de middelste twee in een risaliet. In het midden tegen de risaliet een lage uitbouw onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en in de zijgevels twee deuren en getoogde gietijzeren vensters met x-vormige roedenverdeling. In de buitenste vensterassen op de begane grond dubbele glasdeuren. Het linker huis (huisnr. 63) heeft een nog vrijwel oorspronkelijk interieur met onder meer de plattegrondindeling, tegelvloeren, paneeldeuren en schouwen uit de bouwtijd. De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig smeedijzeren hekwerk waarin een draaihek tussen gietijzeren kolommen. Waardering De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische bouwtrant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522798
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

woonhuis

Albertus Perkstraat 59
Hilversum
Inleiding VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1895, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

Dubbele villa met bijbehorende erfscheiding, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 69
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1897, naar ontwerp van de bouwkundige J. de..

woonhuis

Boomberglaan 57
Hilversum
Inleiding VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING uit omstreeks 1890 in eclectische trant, gesitueerd in villapark De Boomberg, mogelijk ontwor..

Villa met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende erfafscheiding

Peerlkamplaan 18
Hilversum
Inleiding VILLA met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in neo-classicistische bouwtrant in 1881-1889 op de B..

Villa, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 35
Hilversum
Inleiding VILLA, in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Bo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)