Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

Albertus Perkstraat 31
1217NL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van woonhuis

Inleiding VILLA uit omstreeks 1890 in chaletstijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa vertoont in typologie en bouwstijl sterke gelijkenis met de achtergelegen villa Peerlkamplaan 12. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgescheiden door de erfscheiding. Omschrijving Villa op L-vormige plattegrond met éénlaags hoofdvolume onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de straat, gedekt met gesmoorde en rode kruispannen. Aan de achterzijde de plat afgedekte gepleisterde korte dwarsvleugel van twee bouwlagen. Het onderste gedeelte van de gevels is gepleisterd met schijnvoegen in blokmotief, het bovenste deel is opgetrokken in rode baksteen met donkerbruin geschilderd vakwerk. De overstekende kappen hebben een decoratieve windveer met rijk houtsnijwerk. Grotendeels schuifvensters en dubbele glasdeuren met glas-in-loodramen in de recht gesloten bovenlichten. Symmetrische voorgevel (N) met centrale rechthoekige houten erker en daarboven een overstek met puntgevel onder ver overstekende steekkap. In de erker een schuifdeur tussen zijlichten. Boven de erker een balkon met houten hekwerk waarop een dubbele glasdeur opent. Aan weerszijden van de erkerpartij twee vensters. In de oostgevel rechts een venster en links een lage plat afgedekte aanbouw met in de voorgevel (N) de oorspronkelijke paneeldeur met sierlijke diefijzers. Een tweede oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers bevindt zich in de westgevel en rechts daarvan een venster met persiènnes. In de geveltoppen met vakwerk een drieledig zoldervensters bestaande uit een centraal stolpraam met zijlichten. In de achtergevel (Z) van het hoofdvolume vier dubbele glasdeuren naar de tuin en in de tweelaagse aanbouw een deur en twee vensters met stolpraam en bovenlicht. In het dakschild drie gemetselde schoorstenen, waarvan één met decoratief metselwerk. De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in chaletstijl. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522795
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

Villa, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 35
Hilversum
Inleiding VILLA, in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Bo..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende erfscheiding

Spieghellaan 5
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van d..

Villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende erfafscheiding

Albertus Perkstraat 12
Hilversum
Inleiding VILLA uit 1889 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwku..

Villa 'Hooftsburgh' in neo-hollandse renaissancestijl met bijbehorende erfscheiding

P.C. Hooftweg 5
Hilversum
Inleiding VILLA 'Hooftsburgh' in Neo-Hollandse Renaissancestijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architec..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Spieghellaan 1
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)