Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende erfafscheiding in Hilversum

Woonhuis

Albertus Perkstraat 12
1217NS Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1889
Architect: J. de Groot


Beschrijving van Villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende erfafscheiding

Inleiding VILLA uit 1889 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, aan de straatzijde afgesloten door de erfscheiding. Voor het pand een oprijlaan langs een halfrond grasperk met bomen. Het pand staat in de as van de Spieghellaan, recht tegenover Peerlkamplaan 5, en vormt de visuele beëindiging van deze straat. Omschrijving Villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de achterzijde een plat afgedekte aanbouw. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van een grijs geschilderde plint, een cordonlijst en een hoofdgestel met kroonlijst. De hoeklisenen zijn op de begane grond uitgevoerd in blokken en op de verdieping met casementen. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht en decoratieve geschulpte houten jaloeziekasten. Rond de vensters eenvoudige profiellijsten en waterdorpels op kleine consoles als onderdeel van een omgaande waterlijst. In de dakkapellen vierruits vensters. De symmetrische voorgevel (Z) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet, bekroond door een dakkapel met pilasters en voluutvormige wangen onder een fronton. Boven de dubbele paneeldeur een houten balkon met gietijzeren hekwerk op schoren, waarop dubbele glasdeuren uitkomen. De zijgevels (O en W) zijn door een liseen verdeeld in twee traveeën. Tegen de voorste travee twee vrijwel identieke rechthoekige houten serres met sierroedenverdeling in de vensters en schuifdeuren. De serre aan de westgevel is aan de achterzijde (N) dichtgezet. Dubbele glasdeuren geven toegang tot de balkons met houten hekwerken op de serres. De achterste travee telt twee vensterassen met in de westgevel een tweede deurpartij. Wit gepleisterde plat afgedekte dakkapellen. Voor de achtergevel (N) op de begane grond een plat afgedekte aanbouw dat via een tussenlid verbonden is met het hoofdvolume. Links van het tussenlid op de begane grond een venster en rechts een dubbele glasdeur. De verdiepingslaag telt drie vensterassen met op de verdieping één centraal venster tussen twee blinde vensters. De erfscheiding bestaat uit een laag ijzeren spijlenhek langs de straat. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522794
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende erfafscheiding in Hilversum

Villa, in schilderachtige eclectische trant

Albertus Perkstraat 35
Hilversum
Inleiding VILLA, in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Bo..

woonhuis

Albertus Perkstraat 31
Hilversum
Inleiding VILLA uit omstreeks 1890 in chaletstijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa vertoont i..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende erfscheiding

Spieghellaan 5
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van d..

gebouw

's-Gravelandseweg 55
Hilversum
Inleiding (Voormalige) VILLA in neo-renaissancestijl met bijbehorende ERFSCHEIDING die gebouwd is omstreeks 1840 maar het huidige aanzien ..

Voormalig koetshuis

's-Gravelandseweg 41/41a
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS uit 1855 in eclectische trant. Het pand is gesitueerd ten zuidwesten van het dubbele woonhuis 's-Gravelandsew..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende erfafscheiding in Hilversum

Foto's (1)