Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 14
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, gebouwd naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgesloten door een ijzeren tuinhek. Omschrijving Dubbele villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De woningen zijn zowel wat plattegrondindeling als exterieur betreft nagenoeg spiegelbeeldig identiek. De witgepleisterde gevels hebben een grijze plint en zijn op de begane grond voorzien van schijnvoegen en boven de de cordonlijst van een omgaande horizontale band. Casementen onder de vensters. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht en persiènnes onder in blokken gepleisterde segmentbogen. Spiegelsymmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) met twee vensterassen in een middenrisaliet onder steekkap met makelaar. In de risaliet de oorspronkelijke houten paneeldeuren met sierlijke diefijzers in een lijst van pilasters en hoofdgestel. Boven de verdiepingsvensters in de geveltop van de risaliet een gekoppeld rondboogvenster met deelzuiltje. Aan weerszijden van de risaliet grote rechthoekige houten serres met afgesnoten hoeken en schuifdeuren naar de tuin. Op de flauw hellende schilddakjes kleine houten balkons met gietijzeren hekwerken, waarop dubbele glasdeuren onder bovenlicht openen. De zijgevels (O en W) tellen elk drie vensterassen met schuifvensters. Aan de achtergevel (N) een breed middenrisaliet met twee vensterassen en blinde vensters in de vensteras van de flankerende geveldelen. Tegen de middenrisaliet een éénlaagse (bijkeuken annex schuur-)aanbouw onder schilddak met rode Hollandse pannen. In de langsgevels deuren en kleine rondboogvormige gietijzeren vensters met sierroedenverdeling. Langs de straat een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van toegangshekken. Waardering De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522793
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Spieghellaan 1
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark..

't Zuydenhoek

Spieghellaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boombe..

Villa met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende erfafscheiding

Peerlkamplaan 18
Hilversum
Inleiding VILLA met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in neo-classicistische bouwtrant in 1881-1889 op de B..

Villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1889, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Peerlkamplaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Foto's (2)