Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in chaletstijl in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 12
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Villa in chaletstijl

Inleiding VILLA in chaletstijl uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ligt teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, van de openbare weg afgescheiden door een ijzeren hekwerk. Omschrijving Villa op winkelhaakvormige plattegrond met éénlaags hoofdvolume en haaks daarop een aanbouw van twee bouwlagen onder loodrecht op elkaar aansluitende zadeldaken met Hollandse pannen. Het onderste gedeelte van de gevels is met schijnvoegen in blokmotief gepleisterd, het bovenste deel is opgetrokken in rode baksteen met donkerbruin vakwerk. De hoge plint wordt afgesloten door een omgaande geprofileerde waterlijst. De overstekende kappen met eenvoudige windveren rusten op geprofileerde schoren. Vensters en deuren met recht gesloten bovenlicht. Symmetrische voorgevel (Z) met middenrisaliet onder steekkap en op de begane grond een dubbele glasdeur tussen zijlichten die opent naar een houten veranda met slanke gietijzeren kolommetjes en houten hoekkolommen. In de zijwanden van de veranda vensters met sierroedenverdeling. Aan weerszijden van de veranda twee schuifvensters met bovenlicht en in de linker een groot gekleurd glas-in-loodraam in Art Nouveau-trant. In de geveltop een driezijdige uitkragende erkerpartij. In de linker zijgevel (W) de entreepartij met luifel boven deur en in de geveltop een drieledig zoldervenster. De rechter zijgevel (O) telt beganegronds één venster en in de geveltop een samengesteld zoldervenster.Nagenoeg blinde achtergevel (N) met in de dwarsvleugel rechts stolpramen, deels met bovenlicht. Langs de straat een eenvoudig laag ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in chaletstijl. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522792
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Amsterdamse Huishoudschool bij het Vondelpark

De Chaletstijl is een romantiserende bouwstijl die, vooral in het laatste deel van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw (dus ruwweg rond 1900), onder meer in Duitsland, Nederland, Noorwegen en IJsland, werd toegepast bij villa's, boerderijen en openbare gebouwen.

De romantische gevoelens die in die tijd leefden voor het chalet, de traditionele bouwvorm van boerderijen in de berggebieden van Zwitserland, Savoye en Tirol, kwamen voort uit het feit dat veel rijkere mensen in de 19e eeuw naar Zwitserland trokken als toeristische bestemming en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als "onbedorven bergvolkeren".

Hoewel deze stijl gebaseerd is op het chalet, was de interpretatie van de bouwkundige kenmerken hiervan dermate vrij, dat een gebouw in chaletstijl soms niet erg aan een chalet doet denken. Wel komen er bepaalde elementen in voor zoals overstekende daken, uitbundig met snijwerk versierde windveren en sierspanten met ajourwerk. In tegenstelling tot een chalet, dat altijd van hout was gebouwd, zijn de meeste in chaletstijl uitgevoerde gebouwen in baksteen gebouwd, maar dan wel voorzien van houten ornamenten. De combinatie met andere stijlen, bijvoorbeeld neorenaissance die je vaak terugvindt in de gebouwen, kwalificeert veel van deze bouwwerken eigenlijk als eclectische (een combinatie van verschillende bouwstijlen) gebouwen met chalet-kenmerken.

Maar soms men ging ook wel verder, door imitatie-vakwerkbouw toe te passen en door het aanbrengen van galerijen. Sommige villa's in chaletstijl werden zelf volgens 'oorspronkelijk recept' geheel uit hout opgetrokken en kregen daardoor een meer 'authentieke' uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en aan de Van Merlenlaan in Heemstede.Monumenten in de buurt van Villa in chaletstijl in Hilversum

't Zuydenhoek

Spieghellaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boombe..

Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 8
Hilversum
Inleiding (Voormalig) KOETSHUIS in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1880 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villaw..

Villa 'Hooftsburgh' in neo-hollandse renaissancestijl met bijbehorende erfscheiding

P.C. Hooftweg 5
Hilversum
Inleiding VILLA 'Hooftsburgh' in Neo-Hollandse Renaissancestijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architec..

Villa in chaletstijl met art nouveau-invloed

P.C. Hooftweg 3
Hilversum
Inleiding VILLA in chaletstijl met Art Nouveau-invloed, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong, met bijbehorende ERFSCH..

Vreewijk

Peerlkamplaan 3
Hilversum
Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in chaletstijl in Hilversum

Foto's (1)