Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Kasteel Buitenplaats

Peerlkamplaan 8
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant

Inleiding (Voormalig) KOETSHUIS in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1880 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het pand ligt dicht langs de Peerlkamplaan. Omschrijving Koetshuis van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De wit gepleisterde gevels zijn boven een grijze plint voorzien van banden in 'pseudo-vakwerk'. De overstekende kappen zijn uitgevoerd met een houten sierlijst. Gevelopeningen onder in het pleisterwerk geaccentueerde korfbogen met diamantkop op de sluitsteen en in de boogvelden sierlijke ornamenten in laag-reliƫf. De symmetrische voorgevel (Z) telt drie vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet met hogere puntgevel onder steekkap. In de risaliet op de begane grond een dubbele deur met zesruits roedenverdeling onder tweeledig bovenlicht en in de geveltop een gietijzeren roosvenster. Aan weerszijden van de risaliet kleine getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. Op de verdieping vensters met stolpramen en bovenlicht. De entreepartij bevindt zich in de rechter zijgevel (O). Op de verdieping twee blinde vensters en in de geveltop een roosvenster. De linker zijgevel en de achtergevel (W en N) zijn grotendeels blind. Links aan de achtergevel een ondiepe lage plat afgedekte aanbouw en op de verdieping in het pleisterwerk drie blinde vensters met decoratieve invulling. De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met toegangsvleugel langs de straat. Waardering Het laat negentiende-eeuwse (voormalige) koetshuis met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een koetshuis in schilderachtige eclectische trant. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522791
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Huize Peerlkamp

P.C. Hooftweg 1
Hilversum
Inleiding VILLA 'Huize Peerlkamp' met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong in chaletstijl ..

Villa in chaletstijl met art nouveau-invloed

P.C. Hooftweg 3
Hilversum
Inleiding VILLA in chaletstijl met Art Nouveau-invloed, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong, met bijbehorende ERFSCH..

Villa in chaletstijl

Peerlkamplaan 12
Hilversum
Inleiding VILLA in chaletstijl uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ligt teru..

Villa in eclectische trant met erfafscheiding

Peerlkamplaan 1A
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890 met bijbehorende ERFSCHEIDING in villapark 'De Boomberg', mogelijk ontworpen door d..

't Zuydenhoek

Spieghellaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Foto's (1)