Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 7
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1889
Architect: J. de Groot


Beschrijving van Villa in schilderachtige eclectische trant

Inleiding VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1889, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid naast het Rosarium. Omschrijving Symmetrische villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond met afgeknotte schilddaken aan weerszijden van een verhoogde risalerende middenpartij onder zadeldak. De daken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De witgepleisterde gevels hebben een grijze plint en zijn op de begane grond voorzien van schijnvoegen in blokmotief en boven de cordonlijst met sierbanden in 'pseudo-vakwerk'. De overstekende kappen zijn uitgevoerd met een houten sierlijst en makelaars in de geveltoppen. Overwegend schuifvensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlicht onder segmentbogen met diamantkop op de sluitsteen. In een deel van de bovenlichten glas-in-loodramen. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen met entreepartij tussen smalle zijlichten in een breed middenrisaliet. In de geveltop van de risaliet een venster met stolpraam. De zijgevels (O en W) tellen elk drie vensterassen. In de oostgevel een centrale entreepartij met paneeldeur onder bovenlicht en in de middenas van de westgevel dubbele glasdeuren op de begane grond en op de verdieping naar een balkon met gietijzeren hekwerk. Achtergevel (Z) met vensteras in middenrisaliet als aan de voorgevel. Op de begane grond een deur en in de geveltop een venster met stolpraam. Links van de risaliet twee vensterassen en rechts een klein venstertje en deur onder verdiepingsvenster. De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522790
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Peerlkamplaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot,..

Rozenhagen

Torenlaan 42
Hilversum
Inleiding VILLA 'Rozenhagen' in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 14
Hilversum
Inleiding DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, gebouwd naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING,..

Vreewijk

Peerlkamplaan 3
Hilversum
Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Foto's (2)