Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vreewijk in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 3
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Vreewijk

Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING, in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgescheiden door een ijzeren tuinhek. Omschrijving Villa op nagenoeg vierkante plattegrond die bestaat uit een tweelaags bouwvolume onder zadeldak evenwijdig aan de straat en haaks daarachter een gedeelte van één bouwlaag onder gebroken zadeldak. De noklijnen van de met gesmoorde Hollandse pannen gedekte daken staan loodrecht op elkaar. Langs de dakrand van de overstekende kappen sierlijsten en boven de topgevels sierspanten met decoratief snijwerk en makelaars. De witgepleisterde gevels met grijze plint zijn beganegronds uitgevoerd met schijnvoegen en boven de cordonlijst met banden in 'pseudo-vakwerk'. Overwegend schuifvensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlicht, deels met glas-in-lood, en persiennes onder ontlastingsbogen met sluitsteen. Casementen onder de verdiepingsvensters. De voorgevel (N) telt drie vensterassen waarvan de linker in een hoekrisaliet met puntgevel onder steekkap. De oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers bevindt zich in het midden van de linker zijgevel (O), in het lage bouwvolume. Rechts van de entree een hoog opgaand hoekrisaliet met puntgevel en vensteras als aan de voorgevel en links een venster. Aan de rechter zijgevel (W) links een hoekrisaliet met sierspant in de geveltop. Op de begane grond een rechthoekige houten serre met sierroedenverdeling in de vensters en daarboven een verdiepingsvenster. In het midden van de gevel twee kleine rechthoekige venstertjes en rechts een schuifvenster. De achtergevel (Z) met gebroken geveltop en decoratieve windveren telt twee vensterassen. Inwendig is de plattegrondindeling evenals enkele interieurelementen, zoals paneeldeuren en stucplafonds grotendeels bewaard gebleven. Langs de straat een eenvoudig ijzeren spijlenhek en gietijzeren hekpijlertjes aan weerszijden van het toegangshek met draaivleugel. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa 'Vreewijk' met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van de villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522789
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vreewijk in Hilversum

Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Peerlkamplaan 5
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot,..

Villa in eclectische trant met erfafscheiding

Peerlkamplaan 1A
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890 met bijbehorende ERFSCHEIDING in villapark 'De Boomberg', mogelijk ontworpen door d..

woonhuis

Torenlaan 36
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groo..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

't Zuydenhoek

Spieghellaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vreewijk in Hilversum

Foto's (1)