Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 5
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering

Inleiding VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid, in de as van de Spieghellaan. Omschrijving Villa van twee bouwlagen op vierkante plattegrond onder afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van hoeklisenen en een cordonlijst. Op de begane grond is het pleisterwerk uitgevoerd met een schijnvoeg in blokmotief en zijn de lisenen gebosseerd. Schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht onder rechte profiellijsten. De symmetrische voorgevel (N) telt drie vensterassen met de entreepartij in een middenrisaliet. Boven de paneeldeur een dubbele glasdeur naar klein balkon met gietijzeren hekwerk. In het dakschild een plat afgedekte dakkapel met voluutdecoratie op de wangen. De zijgevels (O en W) tellen elk twee vensterassen. Aan de westgevel links een plat afgedekte houten serre op bakstenen plint. Grotendeels blinde achtergevel (Z) met risalerende middenpartij. Links van de risaliet een dubbele glasdeur, rechts een plat afgedekte lage aanbouw met deur en daarboven een gepleisterde schoorsteen. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering in Hilversum

Vreewijk

Peerlkamplaan 3
Hilversum
Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

woonhuis

Torenlaan 38
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in vi..

Villa in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 7
Hilversum
Inleiding VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1889, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, ..

woonhuis

Torenlaan 36
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groo..

't Zuydenhoek

Spieghellaan 2
Hilversum
Inleiding VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering in Hilversum

Foto's (3)