Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische trant met erfafscheiding in Hilversum

Woonhuis

Peerlkamplaan 1 A
1217RT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1890
Architect: J. de Groot


Beschrijving van Villa in eclectische trant met erfafscheiding

Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890 met bijbehorende ERFSCHEIDING in villapark 'De Boomberg', mogelijk ontworpen door de bouwkundige J. de Groot. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren tuinhek. Omschrijving De asymmetrische villa telt één bouwlaag en een zolderverddieping op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het winkelhaakvormige hoofdvolume bestaat uit twee loodrecht op elkaar aansluitende zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen en in de oksel een lage (bijkeuken)aanbouw onder lessenaardak. Aan de zijgevels bevinden zich twee grote houten serres. De licht overstekende daken zijn boven de puntgevels uitgevoerd met windveren en makelaars. De witgepleisterde gevels hebben een donkergrijze plint en zijn gedetailleerd met banden in 'pseudo-vakwerk' en een cordonlijst. Grotendeels schuifvensters en glasdeuren met getoogd bovenlicht en persiènnes onder gepleisterde segmentbogen met sluitsteen. De voorgevel (N) telt vier vensterassen waarvan de meest rechter in een hoog opgaand hoekrisaliet met puntgevel. Beganegronds een venster met kruiskozijn en op de verdieping een dubbele glasdeur met Frans balkon. In het midden van de gevel de oorspronkelijke paneeldeur met sierlijke diefijzers en links daarvan twee vensters. Aan de rechter zijgevel (W) twee vensterassen met voor de linker een grote rechthoekige houten serre met sierroedenverdeling in de vensters en een schuifdeur naar de tuin. Rechts een dubbele glasdeur en boven de cordonlijst twee getoogde kleine blinde vensters. In de risaliet met puntgevel links aan de achtergevel (Z) één vensteras met dubbele glasdeuren, op de verdieping naar een houten balkon. Rechts tegen de linker zijgevel (O) een serre met afgesnoten hoeken op gemetselde plint en links in de (bijkeuken)aanbouw een deur en twee kleine vensters. Inwendig zijn de oorspronkelijke plattegrondindeling en interieuronderdelen zoals marmeren schouwen, stucplafonds, en paneeldeuren gaaf bewaard gebleven. De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren hekpijlertjes aan weerszijden van het toegangshek. Waardering De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522787
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische trant met erfafscheiding in Hilversum

Vreewijk

Peerlkamplaan 3
Hilversum
Inleiding VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Koetshuis van twee bouwlagen in schilderachtige eclectische trant

Peerlkamplaan 8
Hilversum
Inleiding (Voormalig) KOETSHUIS in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1880 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villaw..

woonhuis

Torenlaan 36
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groo..

Huize Peerlkamp

P.C. Hooftweg 1
Hilversum
Inleiding VILLA 'Huize Peerlkamp' met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong in chaletstijl ..

Villa in eclectische trant

Torenlaan 30
Hilversum
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische trant met erfafscheiding in Hilversum

Foto's (1)