Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

's-Gravelandseweg 71
1217EJ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van woonhuis

Inleiding VILLA in neo-renaissancestijl, omstreeks 1893 gebouwd en onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn deze villa's door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden. De villa ligt iets verhoogd en teruggerooid langs de 's- Gravelandseweg met de voorgevel naar de weg gekeerd. Omschrijving Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in rode baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond met aan de achtergevel links een grote serre en rechts een plat afgedekte kleine aanbouw. Het afgeknotte samengestelde schild-zadeldak is gedekt met rode en gesmoorde kruispannen. Boven een in blokken gepleisterde plint zijn de gevels geleed met gepleisterde speklagen, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel met kroonlijst op geprofileerde klampen. Overwegend vensters met stolpramen en dubbele glasdeuren onder recht gesloten bovenlicht. Boven de gevelopeningen op de begane grond strekken met gepleisterde sierstenen en op de verdieping gepleisterde segmentbogen met sluitsteen en tegelmozaïeken in de boogvelden. De voorgevel (NO) telt vier vensterassen, waarvan de rechter twee in een risaliet met gepleisterde hoekpilasters en in de tuitgevel een gepleisterd keperboogfries. In de rechter zijgevel (NW) op de begane grond twee grote vensters met kruiskozijn waarvan de rechter in een risaliet. De entreepartij met oorspronkelijke paneeldeur voorzien van diefijzers, bevindt zich in het midden van de linker zijgevel (ZO). Boven het iets uitgebouwde entreeportaal een schuifvenster op de verdieping. Rechts van de entree een risaliet met gekoppeld venster op de begane grond en links een venster met stolpraam. Aan de achtergevel (NW) rechts een risaliet met afgeknotte topgevel boven het hoofdgestel. Op de begane grond een kleine plat afgedekte aanbouw en op de verdieping een stolpraam met links daarvan een smal rechthoekig venstertje. In de geveltop een venster met stolpraam. Links de rechthoekige serre met grote vensters en een glasdeur naar de tuin. Op het dak van de serre een balkon waarop twee glasdeuren openen. Waardering De villa is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en de ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522782
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

woonhuis

's-Gravelandseweg 73
Hilversum
Inleiding De VILLA in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt een onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detailler..

woonhuis

's-Gravelandseweg 69
Hilversum
Inleiding VILLA in neo-renaissancestijl, omstreeks 1893 gebouwd en onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoort..

woonhuis

's-Gravelandseweg 67
Hilversum
Inleiding De VILLA in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt een onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detailler..

woonhuis

's-Gravelandseweg 65
Hilversum
Inleiding VILLA in neo-renaissancestijl, omstreeks 1893 gebouwd en onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijkvormi..

Lindeheuvel

's-Gravelandseweg 63
Hilversum
Inleiding De VILLA 'Lindeheuvel' in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt de eerste in een reeks van zes in hoofdvorm en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Hilversum

Foto's (1)